Enligt dagens siffror kommer Strängnäs Nya Skola att ha 420 elever när höstterminen startar. Det är ungefär 70 elever fler än vad man hade räknat med.
– När vi gjorde planeringen för sammanslagningen utgick vi från ett worst-case scenario. Det vill säga att samtliga Karinslunds nuvarande elever skulle välja en friskola i stället. Nu vet vi att det blir betydligt fler elever än de 350 som vi hade räknat med. Detta innebär att många av del lärare som har varslats om uppsägning kommer att arbeta kvar även i höst, förklarade Paulinskas nuvarande rektor Christer ”Kax” Sundberg.
Han och Karinslundskolans nuvarande rektor Henrik Ljungqvist lämnar i höst alltså över ansvaret för sina elever till Lars Borg, som än så länge är rektor för Åkerskolan.
– Det här med den nya skolan kom ju lite plötsligt för några veckor sedan. Jag har ännu inte fullt ut satt mig in i organisationen, vare sig på Paulinska eller Karinslund, sa Lars Borg.
I konkurrens med friskolorna
Han berättade också att han själv är uppvuxen i Strängnäs och att han tycker att det ska blir roligt att matcha den nya skolan i konkurrensen med de många friskolorna.
Annki Karlsson från Karinslunds föräldraförening berättade om de nya föräldragrupperna som har startats i samband med skolsammanslagningen.
– Vi vill ha fler föräldrar som engagerar sig. Vi känns som en ganska liten grupp för tillfället, vädjade hon till församlingen.
Rektorerna berättade att det finns två olika alternativ när de båda skolorna ska bli till en. Det ena är att låta klasserna vara som de är, det vill säga att Karinslunds klasser består även i de för dem nya lokalerna. Det andra är att bryta upp samtliga klasser och bilda helt nya.
– Men ingen ska behöva komma till en ny klass helt ensam, klargjorde Christer ”Kax” Sundberg.
Det avslöjades också att den nya skolan planerar att gå med i IT-projektet one to one till höstterminen 2010.
Var sin bärbar dator
Projektet innebär bland annat att alla elever får var sin bärbar dator. Pengar som i så fall kommer att tas från investeringskontot för läromedel.
– Om fem till sex år kommer det här vara mer vanligt än det är ovanligt, konstaterade Henrik Ljungqvist.