Nya solcellsparken bländar bilisterna på E 20

På en solig dag bländas bilisterna av solcellsparken utanför Strängnäs, något som upprör: "Det här kan komma att kosta liv. Är det värt det?", säger Tryggve Bergholm.

Många trafikanter är upprörda över att solcellsparken  bländar när solen är framme.

Många trafikanter är upprörda över att solcellsparken bländar när solen är framme.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2020-07-20 07:05

Det var i början av mars som bygget av solcellsparken mellan Strängnäs och Eskilstuna startades. Parken ska komma att bli Sveriges största solcellspark, men nu är det många som klagar på att de får solen i ögonen när de kör förbi. 

Tryggve Bergholm från Stockholm har sommarstugan i Eskilstuna och kör därför ofta på E20 förbi solcellsparken. Han menar att det finns stora risker med reflektionen. 

– Det är direkt livsfara. Det är en motorväg och bilarna kör upp mot 120 kilometer i timmen. När man kör förbi en solig dag blir det som att få 100 helljus rakt i ögonen. Det här kan komma att kosta liv. Är det värt det? De som ansvarar för detta får bestämma om folk ska överleva. 

Tryggve Bergholm är inte den enda som är upprörd över reflektionen från solcellsparken. 

– Jag åker där varje dag och när solen är framme lyser den rakt i ansiktet. Under två veckor runt midsommar gick det inte att se vägen när man körde där, säger Jyri Hyvärinen. 

– Det känns som ingen har reflekterat över det. Det är konstigt att ge lov till bygget utan att ta reda på hur det påverkar trafiken, säger han. 

Det är Strängnäsföretaget Energiengagemang AB som står bakom bygget av solcellsparken. Enligt företaget har de en dialog med Trafikverket och Strängnäs kommun för att hitta lämpliga lösningar, men anser inte att det är ett akut problem. 

– Så sent som igår var vi i kontakt med Trafikverket som gjort bedömningen att det för tillfället inte behövs någon åtgärd, säger Jonas Weissglas som är marknadschef på Energiengemang AB. 

De som framförallt kan göra bedömningar om huruvida bländningen bedöms som en fara i trafiken och vilka åtgärder som ska vidtas, är Trafikverket. De menar i sin tur att de kommer undersöka frågan vidare. 

– Om det är ett problem så ska vi naturligtvis titta på det och åtgärda det. Vi ska titta på klagomålen samt göra en bedömning. Vi kan i så fall kräva att företaget sätter upp bländskydd, säger Lina Bertilsson som är enhetschef för samhällsplanering på Trafikverket. 

Enligt Strängnäs kommun är det troligtvis något som har gått fel i de analyser som gjordes inför bygget om hur solens strålar reflekteras av solcellerna. 

– När man gjorde en datasimulering för att se hur solen skulle stå på himlen måste något ha gått fel, säger Mikael Rojek som är enhetschef för strategienheten på Strängnäs kommun.

Han är medveten om bländningsproblematiken och menar att problemet måste lösas. 

– Man måste vidta åtgärder och komma till rätta med detta. Solcellerna är riktade på så sätt att de bländar och detta sker framförallt på kvällen.

– Vi kan inte ändra solen så därför måste vi hitta en lösning, säger han och menar att ett alternativ kan vara att sätta upp varningsskyltar för att uppmärksamma trafikanterna på risken för bländning, säger Mikael Rojek. 

Bilisten Tryggve Bergholm påpekar att parken inte ännu är klar och att fler solceller kommer placeras längst vägen.  

– Solcellsparken är ju inte ens är färdigbyggd och endast 30 procent är klart. Hur ska det bli när resterande 70 procent av parken byggs upp?

När man kommer kunna åtgärda bländningsproblematiken och vad lösningen i så fall blir är fortfarande oklart. 

– Exakt vad som blir slutresultatet och när det är klart kan jag tyvärr inte svara på i dagsläget, säger Jonas Weissglas på Energiengemang AB. 

Solceller

De första solcellerna började användas i Sverige på 1970-talet. Då var det främst till båtar, fyrar, sommarstugor och husvagnar. 

Sett till hela Sveriges elproduktion utgör solenergin en liten del, vilket är cirka 1 procent av den totala elproduktionen. Svenskproducerad el kommer framförallt från vindkraft, vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme. 

Energimyndigheten menar att cirka 5–10 procent av Sveriges elproduktion skulle kunna komma från solenergi år 2040. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!