Nyligen arrangerade Bergsundetgruppen ett första byggtag för det nya trygghetsboendet i kvarteret Lärkan vid vårdcentralen i Strängnäs. Till evenemanget kom många seniorer som är intresserade av att flytta till boendet.
– Vi gör oss uppdaterade på vad som händer. För vår del bor vi en bostadsrätt och det är på tiden att avveckla och få ett lite tryggare boende. Jag tror också att i och med att alla är jämnåriga så kommer det att bli en bra sammanhållning där man kommer ut och träffas, säger Ulo Nimfelt.
Den tidigare Mariefredsbon Ulla Kihlander har heller inte bestämt sig för att flytta men är intresserad av boendet. Nu bor hon i Norrköping.
– Detta trygghetsboende här i Strängnäs tilltalar mig. I första hand är det läget, det ligger så fint. Jag har faktiskt jobbat inne på vårdcentralen en gång i världen, säger Ulla Kihlander.
Hur skulle det kännas att flytta tillbaka?
– Det skulle kännas jättebra. Jag har träffat Göran (Klintberg, redaktionens anmärkning) också som bor i Strängnäs. Vi är gamla ungdomsbekanta men har båda blivit ensamma. Vi har båda anmält intresse för var sitt boende.
Bergsundet har fått in nära 100 intresseanmälningar till de 42 lägenheterna. Bostäderna kommer att vara klara för inflyttning nästa sommar. Till trygghetsboendet kommer det att höra ett gemensamt växthus, två terrasser och en stor gemensamhetslokal som alla boende kan använda. För att få hyra en lägenhet krävs att minst en person i hushållet har fyllt 65 år vid inflyttningstillfället.
Trygghetsboendet är en del av de större förändringar som nu sker i området. I kvarteret Kungsfiskaren utmed Kilenvägen bygger Bergsundet runt 100 hyreslägenheter. Här sker de första inflyttningarna i februari nästa år.
I kvarteret Järpen nära Tempo, Finningevägen och Södertäljevägen är planen att bygga 150 lägenheter. Nu pågår arbete med detaljplan. Vid gamla Mikaelsgården vid Finngevägen ska det byggas drygt 50 lägenheter.
– Det här är ett av de mest centrala lägena i Strängnäs, med en direkt närhet till vårdcentral och annat. Det är ett av de lägen som vi utifrån ett hållbarhetsperspektiv vill förtäta och skapa boende i, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.
Är det en strategi att låta tätorterna växa centralt nära kommunikationer?
– Ja, för det möjliggör en hållbar stadsutveckling med närhet till kommunikationer. Då kan investeringar i infrastruktur som tåg och annat nyttjas. Då kan vi hantera den tillväxt som Strängnäs har. Vi blir fler i Sverige och man kommer att vilja bosätta sig i tillväxtområden och Mälardalen är det största. Strängnäs ligger i hjärtat av Mälardalen och har två tågstationer, säger Jacob Högfeldt.
Det finns en kritik hos en del invånare om att Strängnäs kommun växer för mycket. Vad har du för kommentar till det?
– Vi ska fortsätta att vara varsamma med tillväxten. Men vi ska också dra nytta av att vi har en kommun med tillväxt. Det gör att vi kan investera i en ny simhall och nya idrottsanläggningar. Vi kommer aldrig att bli en tätort likt dem närmare Stockholm, utan vi kommer att ha vår småskalighet och den ska vi värna.
Han fortsätter:
– Om vi var en kommun som stod still eller backade i invånarantal skulle det handla mer om att skära ner på servicen. Vi kan utvecklas mångt och mycket tack vare tillväxten.