– Första dagen gick vi igenom hur en tidning var uppbyggd, varför det finns en förstasida och vad rubriker och ingresser används för, säger Roger Sandberg, lärare på särskolan.
Tidningsveckan är ett samarbete mellan Mediekompass och flera mediehus i landet. Under vecka 42 har skolklasser runt om i Sverige fått möjlighet att arbeta med nyhetsmedier i undervisningen.
I en vecka har klass 6–9 på Thomasskolan i Strängnäs läst den lokala tidningen, Strengnäs Tidning, för att diskutera innehållet.
– Vi brukar titta på Lilla aktuellt varje morgon, sen diskuterar vi nyheterna efteråt. Då tänkte jag att det borde vi göra även med tidningen.
Runt bordet delas ett dagsfärskt exemplar av tidningen ut till eleverna. Först granskar de framsidan och pratar om morgonens nyheter.
– Sen tar vi en sida i taget och går igenom vad eleverna är intresserade av.
Då och då stannar de upp och vid en artikel. Gärna när nyheten handlar om något som ligger nära eleverna.
– När det är lokala nyheter så kan de ju känna igen vad det handlar om och att det står om det i tidningen, säger Roger Sandberg.
Eleverna vet vad de helst tar del av i tidningen.
– Det mest intressanta är att titta på bilderna tycker jag, säger eleven Felicia.
– Jag tycker om att läsa polisnyheter. Det är spännande när polisen blir inblandad, fyller Mio, som även han berättar att bilderna är det som lockar mest, i.