Nytt beslut: Här är polisens priolista

Polis och kommun är överens om vad de ska fokusera på under de fyra kommande åren.

Lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist och kommundirektör Lars Ekström skrev på fredagsförmiddagen under den nya samverkansöverenskommelsen, som sträcker sig till den 1 juni 2023.

Lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist och kommundirektör Lars Ekström skrev på fredagsförmiddagen under den nya samverkansöverenskommelsen, som sträcker sig till den 1 juni 2023.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2019-12-20 19:59

En ny samverkansöverenskommelse mellan polis och kommun har undertecknats, för det gemensamma brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Inriktningen fram till juni 2023 är att minska ungdomsbrottsligheten, minska droganvändningen bland unga och att förändra den upplevda otryggheten i offentlig miljö. Målen har slagits fast utifrån den lägesbild som poliser och kommunala tjänstemän gemensamt har av hela kommunen.

– Det skiljer sig något mellan kommunens fyra orter. Generellt tycker medborgarna att trafik är ett problem. Utanför centralorten finns en större oro att utsättas för stöldbrott, säger lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist, som höll den ena pennan när överenskommelsen signerades.

I framför allt Strängnäs centrum finns sammansättningar av ungdomar som ställer till med skadegörelse, framgår av lägesbilden som beskrivs i dokumentet. Problemen har varit störst kring Resecentrum, Thomas arena och galleria Präntaren. Åkerskolan är den skola som drabbats mest av skadegörelse.

– "Normalt ungdomsstök" är en sak. När det blandas in narkotika är det något annat, säger Christer Sjöqvist.

Droganvändning är ett ökande problem i kommunen, står i dokumentet. Det vittnar polis, skolor, fritidsaktörer och ungdomsmottagningen om. En enkätundersökning från 2017 placerar Strängnäskillarna över länssnittet när det gäller narkotikaanvändning och rökning, och Strängnästjejerna över snittet när det gäller alkohol. Antalet anmälningar till socialtjänsten på grund av missbruk har ökat med 33 procent.

– Ett ökning av antalet anmälningar är egentligen något positivt, det innebär att vi kan göra ett sent ingripande så tidigt som möjligt, säger inhoppande kommunpolis Thomas Bergqvist, som tillägger att det är i Strängnäs, Åkers styckebruk och Mariefred som droganvändningen ökat särskilt.

Polis och kommun tänker också öka sin kommunikation om trygghet i sociala medier, på hemsidor och till lokala tidningar.

– Strängnäs är en trygg plats, men ändå känner sig många otrygga. Upplevelsen av otrygghet är lika verklig som den faktiska tryggheten och det är en utmaning, säger kommundirektör Lars Ekström, som skrev under avtalet för kommunens räkning.

I handlingsplanen för de fyra kommande åren finns ett antal insatser listade, samt information om vilken aktör som ansvarar för att kommunicera till allmänheten om vad som har gjorts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!