En dag i maj förra året blev en pojke i nedre tonåren stoppad av ett gäng ungdomar i Strängnäs kommun. Det hela slutade med att han blev slagen, sparkad och rånad på sin skateboard.
Det framgår av en ny dom i Eskilstuna tingsrätt, som slår fast att en av förövarna var en 17-åring från kommunen, som ett par veckor senare var i farten igen.
Då handlade det om en fälla som tycks ha gillrats enligt den metod som användes av den dejtingliga som dömdes efter att ha härjat i kommunen våren 2019.
Av polisutredningen framgår att en man från en annan kommun hade fått kontakt med vad han trodde var en kvinna. De skulle ses i Strängnäs och den aktuella kvällen parkerade han på anvisad plats och gick mot sin förmodade dejt.
Där möttes han av okända personer som, med knivhot och våld, rånade honom på mobiltelefon, bankkort och bilnycklar.
Samma natt filmade en övervakningskamera 17-åringen när han tog ut 300 kronor med hjälp av bankkortet. Bilen kördes från platsen och hittades senare på annan plats.
Enligt domstolen har 17-åringen nekat till allt.
När det gäller uttaget efter dejtingrånet säger han att okända personer bad honom ta ut pengar med ett bankkort som de hade, och att han fick en hundring för besväret.
En högst osannolik förklaring, konstaterar tingsrätten som nu fäller 17-åringen för två rån, ringa bedrägeri och häleri. Han frias dock från åtalspunkten tillgrepp av fortskaffningsmedel, då det inte gått att bevisa vem som tog bilen.
Flera andra ungdomar var misstänkta under utredningens gång, men alla utom en avskrevs.
Påföljden för 17-åringen blir ungdomsvård och socialtjänstens rekommendation är att han placeras på HVB-hem, ett hem för vård eller boende.
17-åringen ska också betala 16 300 kronor i skadestånd till den rånade pojken, 22 450 till den rånade mannen och drygt 3 000 till ett försäkringsbolag. Av summan ska vårdnadshavare, som enligt skadeståndlagen har ekonomiskt ansvar för minderårigas brott, stå för ungefär 10 000 kronor.
Av utredningen framgår att tonåringen har flera neuropsykiatriska diagnoser och sedan ett par år haft problem med hög skolfrånvaro, droganvändning och umgänge i kriminella kretsar.
Efter de händelser han nu fällts för omhändertogs han med stöd av LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Beslutet att då placera honom i ett boende stöttades av vårdnadshavare.