På Oxhagsvägen på Tosterön pågår byggnationen av den nya gruppbostaden. Just denna dag när tidningen är på plats ska betongplattorna, som går i grått och grönt, monteras upp på fasaden.
– Vad mycket det hänt sedan sist. Nu har man asfalterat och det är bra ur tillgänglighetsaspekten. Man ska kunna leva ett självständigt liv, säger enhetschefen Carina Lundstedt, smått lyriskt innan hon går in.
På golvet är skyddande papper utlagt och i taken är ledningar och sladdar ännu väl synliga. Här kommer sex personer med fysiska och psykiska funktionshinder att flytta in efter att slutbesiktningen är gjord i mitten av mars. Vid det laget har två av dem väntat länge på att få LSS-beslutet om egen bostad verkställt. Det var i början av juni år 2009 som de båda fick biståndet beviljat – alltså för mer än två och ett halvt år sedan.
Sedan dess har insatser som exempelvis daglig verksamhet och kontaktperson beviljats.
Samtliga sex är relativt unga.
– Det är en stor grej att flytta hemifrån, de är mellan 20 och 30 år och i dagsläget bor de kvar hemma, säger Carina Lundstedt.
Socialkontoret har haft svårt att verkställa LSS-beslut gällande bostad. Fram tills oktober var det sju LLS-beslut som kommunen inte kunnat verkställa. Anledningen är att byggnationen av gruppboendet på Oxhagsvägen blev försenat.
– Det skulle ha varit klart för ett och ett halvt år sedan, men den första aviserade tomten var inte planlagd över huvud taget. Det fanns ingen detaljplan. Det var en miss i kommunikationen mellan fastighetsbolaget och plan- och bygg, säger Bengt Gustafsson, socialchef.
I stället fattades beslut om att använda tomten på Oxhagsvägen. Men vad som också försinkade byggnationen var att Strängnäs Fastighets AB fick göra om upphandlingen om vilken byggentreprenör som skulle få projektet, enligt en dom i förvaltningsdomstolen. Det ledde till ett dröjsmål på ytterligare fyra månader.
Men Socialstyrelsen ville att förvaltningsdomstolen skulle ta ställning till om det väntetiden var rimlig i relation till när biståndsbesluten fattades. Socialstyrelsen gick vidare med tre ärenden där tre funktionshindrade fick sina beslut i juni år 2009.
Domstolen fann att dröjsmålen inte är ringa, som det uttrycks. Den sammanlagda påföljden blev en miljon kronor i böter för kommunen.