Vid millennieskiftet byggdes Multeum i Strängnäs ut men 20 år senare har kulturhuset växt ur sina lokaler. Nu föreslås att det görs en förstudie med inriktning på att uppföra ett större kulturcentrum där Multeum ligger. Kulturcentrumet planeras stå klart 2027 och får kosta 170 miljoner kronor.
Nästa vecka ska kulturnämnden ta ställning till om en förstudie ska göras. Det är kulturkontoret som har gjort utredningen som ligger till grund för beslutet. Förslaget är att kulturskola, bibliotek, fritidsgård samt kommunens scen- och kulturproduktion ska få lokaler i det nya kulturcentrumet.
– Det handlar mycket om verksamhetsutveckling för medborgarna. Att slå ihop fyra verksamheter och ge människor tillgång till dem på ett nytt sätt, säger Anders Lorentz Pantzar, scen- och kulturproduktionschef på kommunen.
Han har gjort utredningen tillsammans med Agneta Klingberg, rektor för kulturskolan.
I det nya kulturcentrumet ska verksamheterna kunna samverka men lokalerna ska också bli tillgängliga för privatpersoner och föreningar, som ska kunna hyra exempelvis en samlingssal, verkstad eller studio.
– Till exempel står keramikugnar och musikstudior outnyttjade många timmar på grund av otillgänglighet och att det inte går att öppna de lokaler vi har i dag. En stor del av idén med kulturcentrumet är att vi ska kunna dela de resurser vi har. Kulturcentrumet ska vara ekonomiskt hållbart, fungera över en längre tid och göra mycket nytta.
Det nya kulturcentrumet ska också tillgodose kraven på en större kommunscen. Kommunens hyreskontrakt för Thomas arena teater löper ut 2024 och dessutom önskas en scen som kan ta emot en större publik.
– Thomas arena kan ta emot 326 personer. Om en extern arrangör ska få ekonomisk bärighet för evenemang måste vi komma upp i det dubbla publikantalet. Då skulle man ha möjlighet att boka in större artister. Strängnäs är inte en stad som man väljer på sin turné i dag.
– Det vore jättekul att se artister som Veronica Maggio, Daniel Adams-Ray och Linda Pira på den här scenen.
Dessutom önskas en flexibel scen som inte bara kan ha framträdanden med sittande publik.
– Det är viktigast för framtiden. Alltid när vi pratar med ungdomar vill de ha en scen där man kan ha stående publik.
Men visionerna stannar inte där.
– Om jag får drömma skulle vi kunna kombinera en scen ute och inne. Utomhus skulle man kunna ha stora gemensamma upplevelser med möjlighet att ta emot 3 000 personer.
Varför föreslås att kulturcentrumet ska ligga där Multeum finns i dag?
– Platsen har pekats ut som lämpligast – dels för centrumutvecklingen, dels för kopplingen till folklivet.
Kommer nuvarande Multeum att byggas ut eller rivas och ge plats för en ny byggnad?
– Det är saker som vi inte har svar på än. Jag hoppas att politikerna tycker att den här utredningen är den inriktning de vill ha och beslutar om en förstudie om ett kulturcentrum vid Multeum.
I utredningen föreslås det att kommunen kan samarbeta med näringslivet för att få mer pengar till projektet.
– De 170 miljoner kronor som nämnts nu räcker till 5 000 kvadratmeter verksamhet. Men våra verksamheter i dag använder 7 000 kvadratmeter och dessutom vill vi plocka in fler funktioner i ett nytt kulturcentrum. Vi skulle vilja testa möjligheten att samarbeta med företag för att utöka investeringssumman.