Europastudenter för klimatet är ny samarbetspartner till Klimatinitiativ Strängnäs, som sedan tidigare krokat arm med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen.
– Föreningen startades egentligen förra våren men det hände inte så mycket. Nu i höstas var vi några som bestämde att vi skulle börja om på nytt så då tog vi över, berättar initiativtagaren Fanny Lindblad, som går årskurs 3 på programmet modern humanities.
Elevföreningen består av ett tiotal aktiva medlemmar och ett flertal intresserade. Ett projekt har varit att påverka färdsätten vid de resor som elever och lärare åker på regelbundet.
– Vi har tagit fram förslag på alternativa rutter med buss och tåg till Berlin och Bryssel som skolan åker till varje år. Det är eleverna själva som bokar resorna, och då har vi visat exempel på hur det går att resa på andra sätt än med flyg, berättar Billie Baltatzis, även hon från klass Mod17.
En annan viktig fråga är skolmaten:
– Vi för en dialog med kockarna om den vegetariska kosten. Vi har en helvegetarisk dag per vecka och då är det ett ganska stort antal elever som väljer att inte äta i skolan. Vi har bland annat infört att inte så tydligt sätta rubriken "vegetariskt" och "kött", utan kanske mer beskriva vad de olika rätterna innehåller. Vi ska följa upp om det har haft någon inverkan, fortsätter Billie Baltatzis.
Föreningen träffas på Tolv korgar varje onsdagseftermiddag. Något medlemmarna har lagt stor kraft vid de senaste månaderna är arbetet med Klimatinitiativ Strängnäs vårprogram, som släppts i dagarna. Det innehåller föreläsningar, studiecirklar och event – flera av programpunkterna är Europastudenterna direkt inblandade i.
– De flesta föreläsningarna hålls i Djäknehallen, det har vi bidragit med. Vi har också haft kontakter med en del föreläsare, bland annat återbruksdesignern Moa Berglund som ska prata om hållbart mode den 31 mars. Mest av allt jobbar vi med marknadsföringen, Klimatinitiativ Strängnäs vill nå ut till fler unga och det kan vi hjälpa till med, säger Fanny Lindblad och berättar att Instagramkontot @esforklimatet är det främsta verktyget.
Andra föreläsningar handlar om klimatkompensation, tågresor, minskade utsläpp på individnivå, extremt väder och mat som påverkar mer än bara klimatet. Skräpplockardagar, en klädbytardag och lokalt deltagande i en global storstrejk den 24 april finns också med i programmet.