Förra året kammade Oskar Nyström från Hornuddens trädgård hem segern. I år har arrangörerna valt att inte enbart låta proffsen medverka – nu är det även fritt fram för hemmabagare att ställa upp.
– Upplägget blir att vi ännu ett år ska förstärka intresset för fika i Strängnäs, vilket vi ska göra genom att fira fikat på vår nationaldag. Förra året vände vi oss till proffsen och nu vänder vi oss till de som bakar hemma, säger Maria Printz som är projektledare för årets upplaga av Fikafest.
Hon berättar att förhoppningen är att på sikt kunna bygga en "fikaidentitet" specifik för Strängnäs.
– Då gäller det i allra högsta grad både sånt som man bakar hemma och det man kan hitta i bagarierna. Vi vill bygga vidare på en tradition där man lyfter fram fika som någonting viktigt i vår del av världen.
– Det vore roligt att kunna göra en receptsamling där både hemmabagare och professionella bidrar med sina bästa recept utifrån Strängnäs.
Årets tävling kommer gå till som så att alla som vill delta har mellan klockan 12.30 och 13.30 på nationaldagen på sig att lämna in sina småkakor för bedömning. Någon föranmälan krävs inte.
Själva bedömningen kommer sedan att ske löpande av juryn med Elisabeth Johansson, känd bland annat från tv-programmet Hela Sverige bakar, i spetsen. Vilka mer som kommer är Maria Printz än så länge förtegen om, hon kan dock avslöja att det blir "minst tre" i juryn.
Deltagare måste även räkna med att man från kommunens håll kommer att sprida receptet på den vinnande kakan, berättar Maria Printz.
Vinnaren kommer att koras på scenen i Ugglans park efter nationaldagsfirandet. Vad det blir för pris är inte satt i sten riktigt än.
– Det kommer inte handla om pengar, utan det kan vara mer sånt som gör en ännu bättre på att baka, säger Maria Printz.
Vad tror du eller hoppas du att ni kommer se för slags kakor?
– Det som har blivit poppis och som även jag själv tycker om är småkakor med ganska hög sälta, så att sockret eller de andra söta ingredienserna får en smakbalans av saltet. Det var inte jättevanligt förr i traditionella småkakerecept. Jag tycker att det är jättegott när en kaka inte bara har en söt smak utan även får lite balans av till exempel extrasaltat smör eller att man saltar direkt i degen.