Odlaren som inte gräver:"Vi låter maskarna göra jobbet"

En gråkall dag men många uppiggande färginslag.

En gråkall dag men många uppiggande färginslag.

Foto: Peter Larsson

Strängnäs2020-09-12 19:36

Nästan 50 sörmländska matföretagare deltar i årets höstupplaga av Aptitrundan. Producenter, mathantverkare, kaféer och restauranger håller öppet och välkomnar besökare.

Två av aktörerna är Johnny och Ina M Andersson på Osprey Farm på Fogdön, i Strängnäs kommun.

Ina M Andersson är keramiker. Johnny arkitekt och odlare, men ingen traditionell sådan. På Osprey Farm gräver man inte i jorden. Här odlas allt på upphöjda bäddar av kompost, de flesta täckta med fiberdukar.

undefined
Johnny Andersson och Ina M Andersson, i mitten, är två av Aptitrundans aktörer.

Metoden som kallas "no dig" har sakta växt fram de senaste tio åren men är ännu ovanlig. Den innebär något förenklat att maskar, svampar och mikroorganismer tillåts arbeta ostört i ett orört ekosystem. Metoden kan liknas vid att odla i pallkrage med den skillnaden att kragarna sällan har kontakt med undervegetationen.

De exakta sammanhangen mellan no dig och framgångsrik odling låter sig inte enkelt förklaras.

– Det är en komplex fråga som man börjat forska kring och jag är verkligen ingen expert. Jag har hållit på i tre år och lär mig hela tiden, säger han.

Han berättar att bäddarna varje år får påfyllning av kompost samtidigt som bädden försiktigt luftas med en bredgrep. 

– Så fort vi skördat täcker vi. Principen är att jorden alltid ska vara täckt av grönsaker, grödor, halm eller duk. Då slipper man få in ogräs och komposten blir inte urlakad. En täckt bädd håller också värmen bättre och milkrolivet kan hålla på en bra bit in december.

Betyder det att du har ett försprång i vår, eller vad vinner du på det?

– Framför allt slipper jag gräva.

Metoden tycks ha varit framgångsrik. Anderssons odling på Fogdön prunkar av liv och strålar av färgprakt. Här växer allt från dahlior till mangold utifrån samma koncept. Även träd och buskar, ett 60-tal sorter, odlas på samma sätt.

Mixen av färg och form, höjd och bredd gick hem hos flera besökare och många fotade.

undefined
En gråkall dag men många uppiggande färginslag.

– Det är också en fantastisk mångfald för pollinatörerna och vi försöker kombinera skönhet med att det mesta är ätbart, även de flesta blommorna, säger Johnny Andersson.

En av drivkrafterna bakom Osprey Farm har varit att skapa en mötesplats.

– Vi odlar visserligen men det handlar lika mycket om att odla människor. Jag är arkitekt i grunden och vill värna om arkitekturen och ta ett helhetsperspektiv på miljön. Odlandet är väldigt symboliskt. Det är tydligt hur allt blir till, och hur långt bort vi har kommit från den processen. Det är inte många som vet hur en brysselkål ser ut längre.

För den som missade öppningsdagen av Aptitrundan kommer en ny chans på söndagen. Här hittar du kartan över besöksmålen.

Fotnot: Osprey är det engelska ordet för Sörmlands landskapsdjur fiskgjuse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!