Oförändrad renhållningstaxa – trots kostsam svart påse

Den nya svarta soppåsen ska spara miljön men kostar pengar – nästa år 800 000 kronor. Trots det höjer Sevab inte renhållningstaxan. Förklaringen? Ökade intäkter från återvunna förpackningar.

Hårdare sorteringsregler har gett ökade intäkter för återvunna förpackningar, konstaterar Kent Briby, produktionschef för återvinningen på Esem.

Hårdare sorteringsregler har gett ökade intäkter för återvunna förpackningar, konstaterar Kent Briby, produktionschef för återvinningen på Esem.

Foto: Niklas Holm

Strängnäs2020-09-24 19:19

Gör om, gör rätt. Det blev devisen när Eskilstuna Strängnäs energi och miljö i maj i år införde den nya svarta påsen för hemsortering av allt från äggskal och dammsugarpåsar, till gamla rakhyvlar och blöjor. Den första påsen som levererades var mer grå än svart och den andra var för liten, tyckte kunderna. 

Men nu verkar det funka och de svarta påsarna rullar in på löpande band på återvinningen Lilla Nyby i Eskilstuna.

Hur många svarta påsar som kommer att gå åt under 2021, det första helåret med det nya systemet, är svårt att säga. Det konstaterar Kent Briby, produktionschef för återvinningen på Esem:

– Det går fortfarande bra att lägga sitt restavfall i en bärkasse från till exempel Ica, Coop eller Willys, bara den inte har samma färg som våra övriga färgsorteringspåsar.

Klart är att Sevab har budgeterat 800 000 kronor för tillverkning och distribution av de svarta påsarna under nästa år. Dessutom har förbränningsskatten höjts, vilket sammantaget ger fördyringar på cirka 950 000 kronor. 

Trots det höjs inte renhållningsavgiften för 2021, beslutade Sevab nyligen. Det innebär att hämtning årligen kostar som minst 2 354 kronor för sorterat avfall till som mest 10 583 kronor för osorterat.

Kent Briby konstaterar att kostnadsökningarna balanseras av ökade intäkter, framför allt för att fler förpackningar återvinns.

– Det har ökat intäkterna med ungefär 700 000 kronor. Sedan finns det många småposter i form av exempelvis effektiviseringar och fler anslutna hushåll.

Den 1 oktober förra året skärpte Esem rutinerna kring sopsortering och återvinning, vilket alltså gett fler sorterade förpackningar och därmed mer intäkter från producenterna, som ska bidra till att finansiera materialåtervinningen.

Att slänga hela säckar på återvinningscentralerna förbjöds. Nya containrar för plast- och pappersförpackningar infördes och containern för brännbart bytte namn till "ej återvinningsbart". 

Esem hade också räknat ut att bara en knapp tredjedel av innehållet i en genomsnittlig soppåse var korrekt sorterat. Mat och förpackningar hamnade ofta fel. Därför får nu villaägare som slarvar en lapp på tunnan och riskerar en straffavgift.

Enligt Kent Briby har 75 kunder hittills i år fått en påminnelse för upprepat slarv, 25 har bättrat sig och 12 har fått betala en miljöavgift på 200 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!