De 6,6 miljoner som Strängnäs kommun fick från Skolverket för att minska barngrupperna på ett antal förskolor under läsåret 2015/2016 skapade sammanlagt 13 nya avdelningar. Med högre personaltäthet har stressnivån minskat och trivseln ökat bland personalen, och det finns en känsla av gladare och tryggare barn.
Det framgår av den uppföljning som utbildningskontoret har gjort, som politikerna i barn- och utbildningsnämnden ska ta upp på sitt möte den 25 oktober.
Men kommunen lyfter ett varningens finger inför det faktum att alla förskolor inte har lokalytor över, som gör att de kan ansöka om bidrag. Att förskolorna inte har samma förutsättningar skapar en obalans, anser kommunen.
Kommunen understryker också att en förskola som beviljats statsbidrag ett år, kan bli utan ett annat.
Trollskogens förskola fick bidrag 2015/2016, vilket gjorde att två nya avdelningar kunde öppnas. Läsåret 2016/2017 blev förskolan utan, som tidningen har berättat tidigare. En konsekvens blev att en småbarnsavdelning stängdes.
I uppföljningen står det att den positiva spiralen av minskad stress och ökat välmående bland personal, barn och föräldrar snabbt vändes.
– Det tar energi att starta upp något som man sedan måste backa från. Det påverkar personalen och skapar en osäkerhet bland föräldrarna, säger Trollskogens förskolechef Annica Linde.
Strängnäs kommun har fått drygt 8 miljoner kronor för att anställa mer personal till nya förskoleavdelningar detta läsår. Pengarna används på förskolorna Täppan, Nattugglan, Kanonen, Nyponet, Äppellunden, Grävlingen, Tosterö förskola samt på förskolorna i Sundby park, Skämby, Marielund, Stallarholmen och Fogdö.