Larsson om granskningen av enhetschefen: "Det är oacceptabelt"

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) borde inte ducka frågor om vad Strengnäs Tidning avslöjat om en kommunal enhet i Strängnäs och dess chef. Det tycker oppositionsrådet Lars Larsson, Lokalpartiet.
"Kommunalrådet är ytterst ansvarigt och ska koll på vad som sker. Det är hans uppdrag.", säger han.

Lars Larsson (LO) har förståelse för att det ibland är oundvikligt att det i mindre kommuner finns kopplingar mellan kommunanställda och lokala företagare, men att det i så fall krävs extra stor vaksamhet och transparens så att jäv och korruption inte kan misstänkas.

Lars Larsson (LO) har förståelse för att det ibland är oundvikligt att det i mindre kommuner finns kopplingar mellan kommunanställda och lokala företagare, men att det i så fall krävs extra stor vaksamhet och transparens så att jäv och korruption inte kan misstänkas.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2024-07-17 20:06

I en rad artiklar har Strengnäs Tidning berättat om hur en kommunal enhet i Strängnäs köpt tjänster för miljoner av ett företag som ägs av enhetschefens nära anhöriga. På samma avdelning har också två släktingar till chefen anställts och flera personer har vittnat om att arbetsklimatet på avdelningen är dåligt. Detta har även uppmärksammats i en extern visselblåsarutredning som blev klar våren 2023, vilket SVT Sörmland var först att rapportera om. 

Tidningen har även avslöjat att enhetschefen använt sin tjänstemejl i privata sammanhang vilket inte är tillåtet i Strängnäs kommun. Dessutom har den granskade enheten gjort flera köp av varor hos ett företag där en annan närstående till chefen är vd.

Tidigare i veckan ställde Strengnäs Tidning en rad frågor till Jakob Högfeldt om vad som framkommit. Kommunalrådet ville inte svara på några sakfrågor, utan hänvisade till en tillförordnad kontorschef. 

– Jag förväntar mig att man hanterar det här i organisationen, sa Högfeldt.

Han berättade även att politikerna i Strängnäs kommun, som ett resultat av det som uppdagats, i höst ska anta nya, skärpta riktlinjer för hur man ska förhindra mutor och jäv.

Oppositionsrådet Lars Larsson tycker att det är bra att kommunen ska få nya regler mot jäv och korruption. 

– Lokalpartiet skrev en motion om detta i våras.

Men i övrigt är han inte imponerad av kommunalrådets svar på frågorna. 

Men vad tänkte då Lars Larsson själv när han läste artiklarna om den kommunala enheten?

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt, det är inte acceptabelt. Det handlar ju också om kommunens trovärdighet, väljarna kan inte välja hur deras skattepengar ska hanteras. 

Precis som Jacob Högfeldt kände Lars Larsson till innehållet visselblåsarutredningen, att kritik riktats mot hur det gick till när chefens släktingar anställdes, att anställda upplever ett dåligt arbetsklimat och att verksamheten köper tjänster av chefens anhörigas företag. 

Men inte heller Lars Larsson kände till omfattningen. 

Lars Larsson säger också att han som oppositionspolitiker har ställt frågor om detta.

– Men då har jag fått försäkringar om att det är hanterat, att det har tagits om hand.

Nu tror Larsson att medborgarnas förtroende för hur kommunen hanterar skattemedel och tar sitt ansvar som arbetsgivare kan ha skadats. 

– Det är oacceptabelt, kommunen borde vara en modern förebild och fullständigt öppen i sådana här frågor då det handlar om väldigt viktig verksamhet, säger han.

Har du förtroende för enhetschefen och dennas chefer?

– Det kan jag inte ha, säger Lars Larsson.

Så vad tycker du att man ska göra nu?

– Det första är ju att göra om reglerna så att de stämmer överens med EU:s korruptionsregler. Sedan att man är öppen och hela tiden talar om vad som sker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!