Drönare över Strängnäs misstänks inte vara hot

Observationer av vad som sägs vara en drönare över bland annat Ulvhäll, Pfizer och gamla P10 har skapat oro, i ljuset av den senaste tidens kränkningar av svenska skyddsobjekt. Myndigheterna tycks dock lugna.

Så länge man följer gällande lagstiftning är det inte förbjudet att flyga med drönare. Olika regler gäller dock för olika modeller. Den på bilden är en så kallad multikopter, liknande den som Strängnäs kommun har använt för uppdatering av kartmaterial.

Så länge man följer gällande lagstiftning är det inte förbjudet att flyga med drönare. Olika regler gäller dock för olika modeller. Den på bilden är en så kallad multikopter, liknande den som Strängnäs kommun har använt för uppdatering av kartmaterial.

Foto: Fredrik Sandberg, Tore Meek/TT

Strängnäs2022-01-18 20:47

Tidningen har tagit del av flera personers berättelser om att de sent på måndagskvällen ska ha sett eller hört vad som beskrivs som en "stor drönare" över bland annat Ulvhäll, Eldsund och vattentornet. 

De senaste dagarna har medier rapporterat att drönare flugit över centrala Stockholm och landets tre kärnkraftverk, som alla har ett förstärkt skydd mot sabotage, spioneri och terroristbrott. Händelserna ses därför som allvarliga och utreds av Säpo

Mot den bakgrunden lyftes i lokala sociala medier oroliga röster om de möjliga drönarna över ett mörkt Strängnäs. Kunde det vara otillåten verksamhet?

Inget tyder dock på något misstänkt. Det konstaterar Dennis Johansson Strömberg, polisens presstalesperson i region öst:

– Vi har fått in samtal om det men inte upprättat någon anmälan.

undefined
"Om något misstänkt hade hänt hade jag fått information från både länsstyrelsen och Säpo", säger Strängnäs kommuns säkerhetschef Lena Mattsson.

Strängnäs kommuns säkerhetschef Lena Mattsson har inte heller hört om några incidenter:

– Nej. Och om något misstänkt hänt hade jag fått information från både länsstyrelsen och Säpo. Då hade jag inte kunnat säga något om det – men nu kan jag säga att vi inte har hört något överhuvudtaget.

Strängnäs kommun har bara ett skyddsobjekt, Härads skjutfält de tider som Försvarsmakten övar där. Övrig tid är det 3 000 hektar stora området öppet för allmänheten, med restriktioner. 

Däremot finns flera samhällsviktiga byggnader och verksamheter: 

– Det räcker med att titta på kartan så ser man direkt några av de större, exempelvis Pfizer och kanske också Menigo som livsmedelscentral, säger Lena Mattsson.

undefined
Härads skjutfält är kommunens enda skyddsobjekt, under de tider försvaret övar där.

Påverkas Strängnäs kommun på något sätt av Försvarsmaktens omfördelning av resurser, utifrån det spända läget mellan Ryssland och Nato?

– Nej. Det är normalt läge och vi jobbar som vanligt med våra beredskapsplaner. Men det är bra att folk är på tå. Ser man något misstänkt i samhället är det bra om man anmäler det, i första hand till polisen, säger Lena Mattsson.

Drönare av enklare modell får flygas av den som fyllt 15 och skaffat ett så kallat drönarkort via Transportstyrelsen. Det finns dock områden med flygförbud och man får inte utgöra en risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller egendom. 

Luftfartsverkets karta över förbjudna luftrum i Sverige finns i Strängnäs kommun enbart Härads skjutfält med omnejd, samt den västra gränsen mot Eskilstuna kommun och dess flygplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!