Oro hos Naturskyddsföreningen – som manifesterar

Det jäser inom Naturskyddsföreningen i Strängnäs. Orsaken är de detaljplaner som kan medge exploaterad åkermark runt om Gorsingelund. Missnöjet visar sig på en stor banderoll uppsatt i området. För denna saknas dock bygglov.

Banderollen i Gorsingeholm är väl synlig för trafikanter som färdas mellan Strängnäs och Biskopskvarn/Malmby. Men den saknar tillstånd, och kommer snart att forslas bort av Strängnäs kommun.

Banderollen i Gorsingeholm är väl synlig för trafikanter som färdas mellan Strängnäs och Biskopskvarn/Malmby. Men den saknar tillstånd, och kommer snart att forslas bort av Strängnäs kommun.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2024-05-02 11:13

Nyheten i korthet

  • Naturskyddsföreningen i Strängnäs uttrycker missnöje över detaljplaner som kan tillåta exploatering av åkermark runt Gorsingelund, ett Natura 2000-område.
  • Föreningen och Klimatinitiativ Strängnäs har satt upp en stor banderoll med budskapet "Gör om gör rätt, inget industriområde här, Bevara Gorsingelund".
  • Enligt Naturskyddsföreningen. riskerar planerna på ett industriområde att förstöra ett omtyckt rekreationsområde och biotop med ett hundratal naturvårdsarter.

– Gorsingelund är ett Natura 2000-område, säger en orolig Anna Erlandson i Naturskyddsföreningens styrelse.

När föreningen nyligen hade sin fixardag vid Gosingelund, som var öppen för allmänheten, passade man på att hänga upp en flera meter lång banderoll som också är väl synlig från den vältrafikerade vägen mellan Strängnäs och Biskopskvarn. Även Klimatinitiativ Strängnäs var delaktigt i banderollen, vars budskap lyder: "Gör om gör rätt, inget industriområde här, Bevara Gorsingelund."

– Om planerna för ett Södra Storängens industriområde blir verklighet så går ännu ett grönområde förlorat med en förlust för alla olika arter, även människor.

Anna Erlandson poängterar också att Gorsingelund inte bara är viktig i egenskap av ett unikt ädellövsområde, en biotop med ett hundratal naturvårdsarter av fåglar, insekter, svampar, lavar och djur, det är också ett mycket omtyckt och välbesökt rekreationsområde för Strängnäsborna. 

– Att bygga ett industriområde runt omkring oss vore helt galet, anser hon.

Naturskyddsföreningen har ett litet "klubbhus" i Gorsingelund och tar hand om området i samarbete med Strängnäs kommun.

undefined
"Gorsingelund är en del av den gigantiska logistipark som kommunen i nära samarbete med Klienkrysset just nu planerar." Så uttrycker sig Naturskyddsföreningen och Klimatinitiaiv Strängnäs i ett upprop.

Magnus Stuart (M) är vice ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Apropå Naturskyddsföreningens initiativ säger han:

– Det finns ingen anledning att kommentera just nu, eftersom arbetet med detaljplaneprogrammet pågår. Uppgifter samlas in till ett framtida planarbete. Det arbetet som görs av samhällsbyggnadskontoret blir klart i höst.

– I januari hade vi öppet hus. Då fick allmänheten komma med åsikter. Nu pågår olika undersökningar av till exempel vatten och mark. Senare kan vi säga, vilken eller vilka delar av området som är lämpliga för företagsetableringar.

Bygglovschefen Klas Bayer:

– Lovplikten beror på var skylten är placerad, men markägarens tillstånd behövs så klart alltid när man utför byggnadsåtgärder på någon annans mark.

Mari Åkesson på mark- och exploateringsenheten berättar att banderollen försvinner, förmodligen under denna vecka:

– Den måste åtgärdas, alltså plockas ner. Vi sparar den inte, säger hon.

Inget vite eller så?

– Nej, vi vet ju inte vem som har satt upp den.

Anna Erlandson igen:

– Natura 2000-området är ett kampanjområde som vi sköter och skylten står på Gorsingelunds mark. Den är inte permanentad. Om någon anser att vi bryter mot lagen tar vi ner den.

Bevarandeplan

Nära Strängnäs ligger det biologiskt intressanta området Gorsingelund med ädellövskog med mycket ek, lind och hassel. Flera av ekarna och lindarna är grova och på marken finns också flera grova lågor samt annan död ved i form av självgallrade grenar och stammar från hassel och andra yngre lövträd. Lunden har sitt ursprung i en ek-lindhage som efter år av igenväxning fått höga värden knutna till trädskiktet och till marksvampfloran. 

Källa: Strängnäs kommun.

Karta: Gorsingelund (Natura 2000-område)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!