Artikeln har tillfogats en rättelse: Den skadade fågeln var av allt att döma en havsörn och inte en kungsörn som först uppgavs.
Söndagspromenaden med hundarna skulle bara bli en standardtur ute i skogarna norr om Åkers styckebruk, där Lina Barth och hennes man bor.
Men mitt under promenaden stannar hunden Turbo och börjar markera på någonting.
– Jag ropade på honom flera gånger men han kom inte, säger Lina Barth.
Till slut kommer han springande men det märks tydligt att han sett något som han gärna vill visa för matte. Efter att ha traskat tillbaka några steg ser Lina vad det är: En fullvuxen havsörn som sitter bara ett par meter bort.
Lina märker snabbt att det är någonting fel på fågeln. Den sitter stilla och gapar utan att ge ifrån sig något ljud, samtidigt som den skakar och snurrar på huvudet. Vingarna ser ut att fungera som de ska men den verkar trots det inte kunna ta sig därifrån.
– Det såg ut som att den satt fast i marken.
Lina och hennes man ringer till polisen som i sin tur ringer upp några viltvårdare som bor i närheten. Tjugo minuter senare är viltvårdaren på plats och bedömer då, precis som Lina redan befarat, att fågeln inte mår bra. Örnens tillstånd är så pass allvarligt att vårdaren inte tror att den kommer att klara sig.
En dryg vecka tidigare har viltvårdaren behövt avliva en svan som drabbats av blyförgiftning. Han misstänker nu att även örnen drabbats av samma sak. Han gissar på att den har fått i sig bly i samband med att den ätit slaktresterna från ett jakttillfälle.
– När fåglar blir blyförgiftade så blir nervsystemet dåligt på dem och de kan inte längre flyga, säger Lina Barth.
Havsörnen har också fått en ganska kraftig skada på benet. Hade det bara varit benet som skadats hade fågeln kanske klarat sig, men i kombination med förgiftningen fanns inte mycket hopp. Vad som orsakat sårskadan är svårt att säga, menar Lina Barth.
Hur nära lyckades ni komma örnen?
– En meter ungefär. Den försökte knappt köra bort oss. Det var en gång som den flaxade till lite men den mådde som sagt inte alls bra.
Var du inte rädd?
– Nej, inte speciellt. Den har rätt vassa näbbar och klor. Man har ju respekt för dem men när ett djur är så pass sjukt så känner den nog att vi vill hjälpa den.
Havsörnar är enorma fåglar som kan ha ett vingspann på över två meter. Dessa jättelika fåglar kommer dessutom utrustade med långa och kraftfulla klor. De är relativt vanliga i länet.
Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland säger att om man är i en situation där man stöter på en skadad örn så ska man absolut inte gå fram till den. Allra bäst är att ringa polisen och anmäla att man hittat ett skadat djur, berättar han.
Hur vanligt det är att hitta en skadad havsörn i skogen kan inte Markus Södling svara på, men det händer att örnar råkar ut för olyckor. Det händer till och från att de kolliderar med andra saker i luften som exempelvis elledningar och dylikt, eller att de skadas av biltrafiken.
– Örnar dödar inte alla sina byten själva utan de kan också äta på sånt som redan har dött. När det ligger döda rådjur och annat bredvid vägarna så drar det till sig örnar som också därav faller offer för bilarna ibland, säger Markus Södling.
Lina Barth berättar att hon sett en del rovfåglar i samma skogsparti tidigare men hon har aldrig tidigare kommit så nära inpå.
– Det var en jättehäftig upplevelse att få komma så nära en så stor och mäktig fågel, samtidigt som det känns väldigt tragiskt – speciellt när det gäller den här örnen som vi sett flyga ovanför vårt hus så många gånger.