Naturskyddsföreningen i Strängnäs är oroade över den skogsmark som kan komma att skövlas om den nya logistikparken blir verklighet. Tidningens reporter fick följa med ut på tur i skogen vid Grundbro med föreningens ordförande Staffan Petré och styrelseledamot Anna Stenshäll Erlandson.
– Vi är inte uppgivna, men bekymrade och oroliga för att man inte kommer att ta hänsyn till annat än ekonomiska värden vid exploateringen, säger Anna Stenshäll Erlandson.
– Vi blir ibland kallade bakåtsträvare, men vi är inte emot samhällsutvecklingen. Tvärtom. Det måste bara göras på rätt sätt. Det skulle behövas en stadsarkitekt som kunde se till att det bevaras gröna korridorer och andra grönområden när det byggs, säger Staffan Petré.
Just den skogen vi besöker är mellan 100 och 150 år gammal, och är inte uppköpt av exploatören Kilenkrysset, men enligt Naturskyddsföreningen finns oro även för de skogspartier som är det och som kommer att jämnas med marken vid ett eventuellt bygge.
– Logistikparken sägs bli klimatsmart, men särskilt klok är den inte eftersom viktiga naturvärden går förlorade. Den biologiska mångfalden är en förutsättning för vår överlevnad, säger Anna Stenshäll Erlandson.
Naturskyddsföreningen Strängnäs vill att man ska se vad som är klimatsmart ur ett längre perspektiv, en konsekvenskedja.
– Det bästa vore att sluta att konsumera och producera så mycket, men den diskussionen finns inte ens på agendan, säger Anna Stenshäll Erlandson.
Staffan Petré styr oss med säkra steg mot de ställen i skogen där sällsynta och rödlistade växter som ryl, grönpyrola och knärot finns.
– Knärot är en rödlistad orkidé som klassas som sårbar, och rylen är väldigt ovanlig och starkt hotad, berättar han och pekar ut växterna i den gröna tjocka mossan mellan de höga tallarna. Myggorna yr kring våra ansikten och motorvägen susar i bakgrunden.
Grönpyrolan är en signalart, vilket betyder att den signalerar höga naturvärden på platsen där den återfinns.
– Vi befinner oss mitt i klimatkrisen just nu med skyfall, jordskred och annat. En sådan här skog där alla arter finns kvar är frisk och stark och bra på att behålla vatten. De bidrar med så mycket för hela världen. En logistikpark med endast hårdgjorda ytor kan inte det, säger Staffan Petré.