På rundtur i väderkvarnen i Strängnäs

Under söndagen bjöd hembygdsföreningen Strängnäs gille in till visningen av väderkvarnen som övervarar staden.

Strängnäs2016-07-17 17:01

Den första väderkvarnen som stod belägen på kullen i Strängnäs byggdes redan på 1630-talet. Den som står nu är den fjärde kvarnen i ledet.

– Under 1620-talet behövde den svenska staten pengar efter det långa kriget. Då infördes något som hette kvarntull. Därmed skulle man betala för att mala mjöl i hushållet, berättar guiden Bertil Stensgård.

Bertil Stensgård har berättat historien bakom kvarnen för besökare i 15 års tid.

– Ungefär hälften av besökarna är från Strängnäs. Alla har ju sett kvarnen, men inte fått chansen att komma in, säger han.

Klockan 14 öppnades dörrarna för guidningen och redan innan satt flera stycken och väntade för att få se insidan av byggnaden.

– Jag har ju gått förbi den flera gånger när jag varit här på besök. Det är ju otroligt vackert här i Strängnäs och kvarnen har jag sett fram emot att se, säger Eskilstunabon Lillemor Wallén som är här med sin man Bror.

Väl inne i kvarnen får besökarna en ordentlig genomgång hur den fungerar. De tre våningarna gås igenom med början på den översta, som har en vacker vy över hela Strängnäs.

– Domkyrkan, grassagården med gamla stan och kvarnen är de tre mest sevärda sakerna i vår stad, säger Bertil Stensgård med utsikt över de alla.

Kvarnen är byggd i en modell som kallas för holländare.

– Med holländare kunde man enkelt vrida på hättan för att vingarna skulle kunna fånga upp vinden. Sen fördes vindkraften över till hjärtstocken i mitten av kvarnen som i sin tur förde över kraften till kvarnstenarna, berättar Bertil Stensgård förenklat.

Ingenjörskonsten i kvarnen är väldigt enkel, men effektiv.

– Med några färre justeringar kunde den här kvarnen brukas i dag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!