Förra jullovet var det första som fritidsgårdarna hade verksamhet. Även i år satsar Strängnäs kommun på öppna fritidsgårdar och aktiviteter riktade till unga.
– Det är en politisk prioritering att vi ska ha verksamhet hela året, säger fritidsgårdschef Marcus Delving.
Han berättar vidare att man inte behöver vara någon som brukar gå till fritidsgårdarna för att delta i dess aktiviteter.
– Aktiviteterna är för alla unga i målgruppen 12–18 år.
Hur fritidsgårdarna har öppet och när aktiviteterna hålls kan läsas om på Ung i Strängnäs instagramsida eller Facebooksida samt på fritidsgårdarnas egna sidor på instagram och Facebook.
En aktivitet som kommer att anordnas är archery games.
– Man har pilbågar och skjuter pilar med en mjuk spets. Det kan sägas vara en blandning mellan paintball och spökboll, säger Sandra Wallin, ungdomscoach på Strängnäs kommun.
På Mötesplatsen i Åkers styckebruk har fritidsgården byggt upp ett escape room. En till tre personer ska i rummet hitta ledtrådar och lösa uppgifter för att ta sig ut därifrån.
– Grinchen har tagit julen tillfånga och de unga måste lösa uppgifter för att det ska bli jul, berättar Sandra Wallin.
Det kommer också att anordnas fotboll, bowling och padel. Ett av padeltillfällena är bara för tjejer.
– Vi har valt att göra så för oftast är det killarna som bokar upp platserna först, av någon anledning, trots att det finns tjejer som vill spela, berättar Marcus Delving.
Den största aktiviteten är en skidresa till Romme den 7 januari, som dock redan är fullbokad.
Under lovet kommer också både fältare från fritidsgårdarna och socialkontoret att finnas ute.
– Från den 20 december till den 8 januari kommer det att finnas fältare ute i princip varje dag. Enda undantaget är någon helgdag, säger Mikaela Martinsson, som är samordnare på fritidsgårdarna och jobbar med trygghetsfrågor på Strängnäs kommun.
Fältarna kommer att röra sig runt om i hela kommunen som ett komplement till fritidsgårdarnas aktiviteter.
– Fältarna ska arbeta uppsökande på platser där unga befinner sig och arbeta relationsskapande. De ska inte gå in med pekpinnestuket utan ska finnas till hands och vara stöttande. Om fältarna stöter på någon som inte mår bra kan de hjälpa dem, säger Mikaela Martinsson.
– Fältandet handlar främst om att ha dialog med unga på de platser där de är, säger Marcus Delving.