I årets budget för kommunens vinterväghållning finns 6 428 000 kronor. Men pengarna har redan gått åt.
– Vi har hittills i år gjort av med totalt 6 855 000 kronor, säger Claes Eriksson på teknik- och servicekontoret.
Kommunen har avsatt 1,2 miljoner kronor för snöröjning och halkbekämpning fram till nyår.
Men vad händer om snön vräker ned fram tills dess?
– Tidigare år har vi fått kompensation från kommunstyrelsen, men i år har vi inte fått det. Uppkommer den situationen får vi titta på kontorets andra kostnader.
Om kommunens prognos håller, överskrids budgeten med drygt 1,6 miljoner kronor. Men en del av underskottet har teknik- och servicekontoret lyckats hämta in genom att dra ned på bland annat parkskötsel.
– Vi har dragit ned på gräsklippningen, köpt in mindre externa tjänster och inte kunnat rensa ogräs i samma omfattning som tidigare, berättar Claes Eriksson.
Besparingarna innefattar även att klottersanering bara görs i centrummiljö, fontänernas säsong kortats ned och att färre slamsugningar i brunnar utförs. I samband med besparingsåtgärderna nämner teknik- och servicekontoret att kostnaden ökar i framtiden om skötseln ska återgå till samma standard.
Inför årets snöröjning och halkbekämpning har en ny upphandling gjorts. Maskinringen Sörmland och Vannesta entreprenad sköter nu de flesta insatser.
Gör ni några förändringar i rutinerna den här vintern?
– Den nya upphandlingen innebär andra förutsättningar. Vi har till exempel infört ett gps-system, så skulle något inträffa kan vi visa på att vi har haft insatser i gång.
Varför höll ni inte årets budget?
– Förra vintern snöade och regnade det om vartannat. Vi hade exceptionellt många sandningstillfällen och det gjorde att det blev mycket sand att sopa upp också.
Februari månad var särskilt jobbig för många av kommunerna i Sörmland. Ojämna temperaturer skapade många problem när gator och vägar skulle sandas. Hittills i år har det lagts ut 3 300 ton sand, berättar Claes Eriksson. Budgeten för nästa 2016, på drygt sju miljoner kronor, kan komma att ändras om ytterligare besparingar krävs.
– Budgeten är visserligen tagen i nämnden men den kan komma att revideras, säger Claes Eriksson.
karin.bernhardsson@sn.se
0155-25 68 18