– Bakgrunden till det här är att vi vill få upp kvaliteten på kommunpolitiken. Det bästa sättet att göra det är att stämma av med de människor som faktiskt bor här, säger Lars Larsson, partiets förstanamn och oppositionsråd i kommunfullmäktige.
Rent konkret kommer e-folkomröstningarna gå till som så att man loggar in med bank-id på hemsidan för omröstningarna. Hemsidan kommer då via bank-id att känna av vilken kommundel som den inloggade har sin bokföringsadress i, och då endast tillåta röstning i de frågor som rör sagda kommundel. Till exempel kan alltså en person som är folkbokförd i Åkers styckebruk inte rösta i frågor som rör Mariefred, och vice versa.
Ambitionen är sedan, om deltagandet och genomslagskraften blir stor nog, att Lokalpartiet kommer att forma sin politik efter vad kommuninvånarna tycker i de olika frågorna.
– Säger folk ja, då gör vi det. Säger folk nej, så gör vi det inte. Sedan kommer vi naturligtvis att försöka påverka majoriteten att gå i den riktningen, genom att ta upp det i debatter och skriva motioner, säger Lars Larsson.
Riskerar inte det att bli ett väldigt populistiskt sätt att framföra sin politik på?
– Tvärtom! Det är en diskussion som egentligen handlar om eliten kontra bredden. Vi har haft en politisk diskussion om att det är vi som håller på med politiken som är de som kan någonting om det, medan övriga, som finansierar politiken, inte gör det. Frågan är motiverad, men folkomröstningar blir inte bra om man gör dem en eller två gånger, utan de borde göras kontinuerligt. Gör man det så blir det i hög grad folkbildning, där man kommer att börja förstå hur kommunen fungerar.
Omröstningarna kommer att öppna den 20 april på webbsidan demokrationline.se. Först ut är tre frågor som alla rör skolan:
- Ska skolpaviljongerna som planeras att ställas vid Läggesta, i stället placeras i anslutning till Mariefreds skola?
- Ska Stallarholmsskolan återfå ett högstadium?
- Ska Åkerskolan drivas av någon annan än kommunen?
– Förslaget med Åkerskolan är det vår lokalförening i Åker som lagt fram. De har tröttnat på att se dåliga resultat från Åkerskolan.
– I det här konceptet ingår att vi låter våra lokalföreningar lägga fram förslag för omröstningar. Vi vill försöka gå mot att bli mer av ett gräsrotsparti, och försöka bli mer nerifrån och upp i hur vi styrs. Då blir inte det här med ideologi så intressant, för då är det sakfrågor som gäller, säger Lars Larsson.
Tycker ni att det inte funnits tillräckligt stor möjlighet för medborgarna att göra sin röst hörd tidigare?
– Man kan naturligtvis ha åsikter om det, men kollar man på den senaste medborgarundersökningen som SCB genomförde så är vi bland de sämsta i landet på hur mycket inflytande medborgarna upplevs ha på politikerna och kommunförvaltningen. Där har vi ett riktigt demokratigap. Nu är det inte bara kommunpolitiken och förvaltningens fel, för samtidigt har vi en utveckling där samhället blir mer och mer komplicerat och det blir svårare och svårare att vara politiker.
Lars Larsson fortsätter:
– Någonstans är det här också bara en naturlig konsekvens av det it-samhälle vi lever i. Om personer som Montesquieu och Thomas Jeffersson, eller andra personer som varit viktiga för demokratiutvecklingen, hade levt i dag hade de tyckt att det här var mycket bra.