Peder Lamm berättar om 1500-talets mat

På söndag går Vasaveckan i mål med ett föredrag av Peder Lamm om 1500-talets mat och dryck.

Peder Lamm kommer till Månssons trädgård i Strängnäs för att berätta om 1500-talets mat och dryck.

Peder Lamm kommer till Månssons trädgård i Strängnäs för att berätta om 1500-talets mat och dryck.

Foto: Pressbild

Strängnäs2020-07-25 18:05

Gustav Vasa-föreningen bjuder på söndag in till föreläsning med Peder Lamm som både är föreläsare och värderingsman för konst och antikviteter, bland mycket annat. Evenemanget kommer att äga rum i Månssons trädgård och kommer vara en matresa tillbaka i tiden.  

– Det kommer handla om hur och vad man åt och även spegla det utifrån olika samhällsklasser, säger Ingegerd Lusensky som är ledamot i Gustav Vasa-föreningens styrelse. 

1500-talet är en extra intressant tidsepok med många nya influenser. 

– Det var mycket som förändrades under 1500-talet, speciellt för överklassen, berättar Peder Lamm.  

Några av de nymodigheter som började användas var bland annat brännvin, bestick, stolar, socker och en ny sorts musik. En orsak till de stora förändringarna var det alltmer utbredda resandet i världen. 

– Det var en tid med mycket upptäcktsresande. Man fick med sig exotiska kryddor som kanel, rosépeppar och ingefära hem, vilket kom att anses som status att använda i maten, säger Peder Lamm. 

För publiken som kommer till söndagens föreläsning, finns en möjlighet att själv testa 1500-talsmaten. 

– De kommer få recept så att de själva kan gå hem och laga maten, berättar Peder Lamm.

Till föreläsningen i Månssons trädgård uppmanas publiken att ta med sig något att sitta på och egen picknickkorg. Det finns även möjlighet att köpa mat från Den lokala maten. Peder Lamm menar att det kommer blir ett familjärt och undershållande föredrag. 

– Det blir lättsamt och glatt, så som det ska vara, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!