Den 17 februari damp ett protestbrev med namnlista ner hos socialnämnden.
Skrivelsen inleds med: "Om den tidigare och nu aktuella hyreshöjningen som ni, Strängnäs kommun, ämnar genomföra ser vi boende på Thomasgården att en protest av större mått är på sin plats."
– Det här är en skarp skrivelse, konstaterar 91-åriga Inger Enblom.
Det är henne och den något yngre Olle Andersson tidningen träffar en februarimorgon i anslutning till deras respektive boenden.
Olle Andersson är ordförande i protestgruppen.
– Namnlistan hade alla skrivit under förutom fyra som låg sjuka den där dagen, säger han och tillägger:
– Men alla här är förbannade.
Den 1 april kommer hyrorna åter att höjas, vilket påverkar samtliga boende på Thomasgården där rummen i genomsnitt är 35 kvadratmeter stora.
– Förra året drabbades jag av en höjning med 16 procent, nu går hyran upp från 6 320 till 7 094 per månad (tolv procent, vår anm), och då är inte maten inräknad. Jag tycker det här är fantasisiffror, resonerar Olle Andersson.
Inger Enblom har varit i kontakt med Eva Alama, chef för äldreomsorgen i Strängnäs kommun.
– Hon var tillmötesgående men påpekade att beslutet kom uppifrån, säger Inger Enblom.
När de boende på Thomasgården fick besked om stundade hyreshöjningar förklarades också att de kunde ansöka om bostadsbidrag.
– Det känns inte så muntert för oss som jobbat och slitit i alla år att nu tvingas söka bidrag. Handläggningstiden lär dessutom vara minst sex månader lång. Våra pensioner ska räcka till bostad, mat, dyra mediciner, transporter och tandläkarbesök. Det blir knappt en spänn över för den som vill komma ut och ta en fika i sommar, säger Olle Andersson.
Eva Alama konstaterar:
– Vi förstår att hyreshöjningarna upplevs som höga, men de är en följd av att kommunen inte tidigare haft ett enhetligt sätt att hyressätta boendena och när man nu infört ett sådant sätt slår de olika mot olika boenden.
Höjningen gäller alltså från 1 april även om två lägenheter just på Thomasgården sedan föregående år befinner sig hos hyresnämnden för prövning.
– Ärendena är tyvärr försenade på grund av pandemin och ännu inte avgjorda. När beslut kommer ser vi om kommunens hyressättningar är rätt eller om hyrorna måste justeras.
Stämmer det att ni "haft mage" (ordvalet i brevet) att påtala för hyresgästerna att de kan söka bostadsbidrag? Har ni uttryckt er så?
– I informationsbrevet om nya hyror upplyser vi, som en information, om hur man söker bostadsbidrag. Vi ser det som en service och en skyldighet att upplysa våra medborgare om de bidrag som finns inom socialförsäkringssystemet.
En av de boende vi intervjuat påstår att han fick höjd hyra med 16 procent i fjol och 12 procent nu. Låter det rimligt?
– Kommunen har vid införandet av den nya modellen begränsat den årliga hyreshöjningen för befintliga hyresgäster genom en trappningsregel som innebär att den årliga höjningen beräknas till 700 kronor per månad utöver den årliga hyreshöjningen. Detta för att ökningen inte skulle bli så stor direkt efter beslutet. Nya hyresgäster får den nya hyran direkt.
Vänsterpartiets David Aronsson var inte nöjd med det beslut som togs av Socialnämnden i februari 2019, så tillvida att han ansåg att det i stället borde ha fattats av kommunfullmäktige. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten för att sedan i oktober 2020 hamna hos kammarrätten där prövningstillstånd beviljades.