– Jag brinner för samarbete. Jag vill plocka fram den här kraften som jag vet finns inom bolaget på ett bättre sätt än vad vi har gjort tidigare, säger Per Andréason.
Leine och Linde tillverkar och säljer pulsgivare. En pulsgivare är ett instrument som används för att mäta rörelser och hastighet. Pulsgivare från Leine och Linde sitter bland annat på elektriska motorer som driver valsar inom den tunga processindustrin. Företaget levererar även pulsgivare till generatorer i vindkraftverk.
Per Andréason tar över efter Håkan Högberg som varit vd för företaget i ett år. Håkan Högberg har i stället blivit vd på företaget Byggelit i Sverige AB i Lit i Östersunds kommun. Han tillträdde tjänsten i tisdags.
– Jag har valt att gå vidare i karriären och hittat en annan utmaning, säger Håkan Högberg och fortsätter:
– Leine och Linde har också valt att gå vidare och hittat ny vd och jobbar vidare. Jag önskar dem all lycka. Det är ett otroligt bolag.
Per Andréason har arbetat på olika positioner inom Leine och Linde, från sitt första jobb inom produktion av optik år 1995, vidare till arbete som produktionsingenjör, senare ansvarig för logistik, inköp och produktionsavdelning, och alltsedan 2005 som en del av företagsledningen.
– Vi kommer att göra en översyn av företaget och hur vi jobbar. Jag tror att vi behöver input från många för att hitta rätt processer.
Företaget håller för närvarande på med ett antal viktiga rekryteringar. Det handlar om produktionschef, utvecklingschef, fastighetsansvarig och it-personal.
– Personen är det absolut viktigaste. I och med att jag tror så stenhårt på teamwork så gäller det att personen också tror på det och vill jobba utifrån det mindsetet.
Leine och Linde har cirka 140 anställda i Strängnäs och ett 20-tal anställda på säljkontor i andra länder. Leine och Linde grundades 1967 och ägs sedan 1992 av den tyska koncernen Dr. Johannes Heidenhain.
Sedan 1995 har Leine och Lindes omsättning mer än sexdubblats. Företaget ökade förra året omsättningen rejält till 360 miljoner kronor jämfört med 310 miljoner kronor 2014. Även vinsten steg förra året och blev 37 miljoner kronor jämfört med 25 miljoner kronor 2014. Den svaga kronan har bidragit till utvecklingen eftersom nästan 90 procent av Leine och Lindes försäljning sker utomlands.
– Vi är valutadopade. Egentligen om man ser försäljningsmässigt gjorde vi inte mer, men vi fick mer pengar för det vi gjorde i och med valutan, säger Per Andréason.
Företaget håller för närvarande på att bereda mark intill den befintliga verksamheten på Västerportsvägen. Detta för att vid behov ha möjighet att bygga ut verksamheten med 9 000 kvadratmeter produktions- och kontorsyta.
– Vi ska finnas här i många år till och vi ska växa i många år till så det gäller att vi satsar på långsiktig tillväxt. Att fortsätta utvecklas mot att bli en mer komplett leverantör med en hög kundnytta. Jag ser även att vi ska börja titta på nya marknader. Jag tror till exempel väldigt mycket på marin.
En av Per Andréasons första utmaningar handlar om att den kinesiska marknaden plötsligt har dippat. Kina är företagets enskilt största marknad och svarar för 30 procent av omsättningen.
– Jag åker dit på måndag för att prata med vårt säljkontor där och se vad som händer i Kina. Det är vindindustrin i Kina som dippar. Jag tror att dippen kommer att vara till och med sommaren, men efter sommaren tror jag faktiskt att vi kommer att se en uppgång igen.
En annan utmaning handlar om hårdnande konkurrens.
– Vi har nu konkurrenter som kopierar våra produkter och nästan till med namnet på våra produkter. Det skapar en priserosion. Det är därför jag säger att vi måste satsa i framtidens produkter. Vi gör det här för att motverka den här priserosionen som vi får på några av våra äldre produkter.
Björn Zetterlund, som var företagets vd 1994-2014, kommer även framgent att följa företagets utveckling i sin roll som styrelseordförande.