Persson måste betala för svartbyggen – slipper riva

Stockholms länsstyrelse gör vissa ändringar, men avslår det mesta av Kilenkryssetprofilerna Jan och Annika Perssons överklagande om svartbyggen.

Kilenkryssets vd Jan Persson måste betala omkring 560 000 kronor för svartbyggen på en fastighet i Upplands-Bro kommun, enligt länsstyrelsens beslut. Dottern Annika Persson, som också är engagerad i koncernen, ska betala omkring 400 000 kronor.

Kilenkryssets vd Jan Persson måste betala omkring 560 000 kronor för svartbyggen på en fastighet i Upplands-Bro kommun, enligt länsstyrelsens beslut. Dottern Annika Persson, som också är engagerad i koncernen, ska betala omkring 400 000 kronor.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2020-05-05 15:45

Länsstyrelsens beslut innebär att Kilenkryssets vd Jan Persson måste betala endast något mindre än bygg- och miljönämnden i Upplands-Bro ursprungligen krävde – men att de olovliga åtgärderna inte måste rättas till.

– Jag känner att det är en seger, det är mycket kommunen inte har fått rätt i. Om vi varit tvungna att riva hade det inte varit kul. Det skulle ha blivit 20 gånger så dyrt, säger Jan Persson.

Enligt Upplands-Bro kommun har ombyggnader, tillbyggnader, rivningar och nybyggen gjorts på den sjönära lantbruksfastigheten – utan bygglov, startbesked, anmälan och rivningsprövning.

Jan Persson köpte den aktuella fastigheten 2015 och sålde den till dottern Annika Persson, som är engagerad i flera av koncernens bolag, 2018. Under hans tid som fastighetsägare vidtogs olovliga åtgärder som Upplands-Bro kommun för ett år sedan krävde honom på drygt 670 000 kronor för.

I sitt beslut sätter länsstyrelsen ner avgiften på en punkt och upphäver en annan. Beloppet Jan Persson ska betala blir därmed drygt 110 000 kronor lägre; cirka 560 000 kronor.

Annika Persson var fram till årsskiftet folkbokförd på den aktuella adressen. Upplands-Bro har krävt henne på drygt 400 000 kronor, och i hennes fall gör länsstyrelsen inga ändringar.

Däremot faller kommunens krav på att flera av åtgärderna ska rättas till. "Fastighetsägaren ska återställa byggnaderna till den utformning och användning som byggnaderna hade vid tidpunkt för överlåtelse. Byggnadernas användning ska vara ekonomibyggnader för jordbruket", står det i nämndens protokoll. Och det är just formuleringen om "fastighetsägaren" som gör att länsstyrelsen upphäver kommunbeslutet.

Det är Jan och Annika Persson som har tagit emot kommunens förelägganden. Men vid tidpunkten för dessa var det Kilen 146 Strängnäs AB – ett av Kilenkrysset-bolagen som de båda sitter i styrelsen för – som ägde fastigheten. Precis som företagarduon tog upp i sitt överklagande, så anser länsstyrelsen att föreläggandet måste vara riktat till en eller flera namngivna fysiska eller juridiska personer.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

– Jag nekar inte till att vi har gjort fel, men beloppen är inte rätt uträknade. Vi skulle nog få rätt om vi överklagade böterna. Men vi får se, jag måste tänka och prata med advokaten, säger Jan Persson.

Annika Persson hänvisar till Jan Perssons svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!