Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har nyligen beslutat att ge samhällsbyggnadskontoret planuppdrag för fastigheterna Sanda 6:1 och Sanda 5:186. Målet är att det ska kunna bli ny bostadsbebyggelse, närservice och offentlig service. Platsen ligger cirka fem kilometer nordväst om Strängnäs centrum, på Tosterön.
– Det är ett ganska stort område som är uppdelat på två delar. Vi vet ännu inte om det norra området är möjligt för byggnation, där utreder vi fortfarande, säger David Sundholm, planarkitekt på kommunen.
Om både norra och södra delen bebyggs finns plats för cirka 165 småhus. Just nu har kommunenens planenhet störst fokus på den södra etappen där det kan bli runt 60 bostäder.
– Där planeras också för service som en enklare servicebutik, matvaruutlämning och paketutlämning.
I underlaget till politikernas beslut står att "planförslaget bedöms kunna bidra till att Sanda blir en målpunkt för de barn som bor i området i och med att närservice, gång- och cykelväg och förskola kommer att möjliggöras".
– Detaljplanen följer översiktsplanens strategi – Staden kring fjärden och en levande landsbygd. För att uppnå en hållbar tillväxt på landsbygden måste kommunen tillgodose service och möjliggöra hållbara transporter och ett hållbart resande. Med ny närservice och ny förskola kan kommunen göra ett minskat resande möjligt, säger David Sundholm.
Det finns bebyggelse på båda sidor om den södra delen av planområdet. I den norra delen finns bebyggelse i öst.
– Tanken är att bygga ihop områdena och ha service i mitten.
Den södra etappen är fastigheten Sanda 5:186. Den norra etappen, Sanda 6:1, utreds parallellt med planläggningen men enligt kommunens planenhet innebär den norra etappen stora utredningskostnader för att avgöra om fastigheten är lämplig för bebyggelse.
– En kraftledning går genom halva området, vi vet inte vilken betydelse den har. Om vi vill bygga är det lättast att gräva ner ledningen och vi måste ha ledningsrätt. Det finns också en nyckelbiotop i det västra området. Dessutom är området inte undersökt för fornlämningar, berättar David Sundholm.
Det finns också fler problem.
– De geotekniska förutsättningarna är oklara och området är kuperat vilket ställer till det vid byggnation. Vi har också en utmaning när det gäller trafiksituationen och frågor kring hur vatten och avlopp ska lösas. Det är många utredningar som behöver göras.