Jurist Madelaine Alros på polismyndigheten i Södermanland säger att en anmälan upprättas baserade på uppgifter från Strengnäs Tidning.
– Vi upprättar anmälan om vi får reda på hur och var. I det här fallet gör vi det eftersom vi får reda på det nu, säger Madelaine Alros när tidningen ringer för att undersöka hur polisens jurister ser på de efterdaterade handlingarna.
Från kommunens sida har man valt att inte polisanmäla för att kommunen inte har fått några pengar utbetalda. Skulle man ha polisanmält, enligt dig?
– Från deras sida kan jag inte svara på vilken skyldighet berörda chefer har i berörd verksamhet, den frågan får ställas till dem.
Det är alltså brottsligt att förfalska en ansökan på det här sättet?
– Ja, det blir det ju. Jag kan inte uttala mig mer eftersom jag inte vet vilken dignitet handlingarna har.
Det är socialutskottet i Strängnäs kommun som har godkänt ansökningarna. Ordförande Tord Tjernström (S) säger att han kände till att ansökningarna var justerade, men inte på vilket sätt.
– Egentligen skulle jag väl inte ha släppt igenom det där överhuvudtaget, jag skulle ha sagt nej, nej, säger Tord Tjernström.
Enligt honom har ansökningar behandlats vid två tillfällen i socialutskottet. Sammanlagt har det gällt sex individer. Vad socialkontoret hade missat var att de ensamkommande ungdomarna hade fyllt 18 år, enligt Tord Tjernström.
Varför släpptes de igenom?
– Jag hade inte den kunskapen att det handlade om pengar, vi trodde mer att det var en justering att de hade fyllt 18 år. Vi har aldrig pratat pengar, det hade vi ingen koll på.
Tidningen har sökt Migrationsverket, som svarar att tjänstemän ska kolla upp hur mycket pengar det kan handla om. Man ber att få återkomma med kommentar.