#Kandulova
Under valrörelsen 2018 svarade Jacob Högfeldt (M), som var kommunstyrelsens ordförande då och sedan fick förnyat förtroende: "Vi har gjort senaste livsmedelsupphandlingen med just detta i fokus: ursprung, djuromsorg och få tillsatser. Vi ska fortsätta detta arbete och utveckla vårt samarbete med aktörer i vårt närområde."
Det andra majoritetspartiet både då och nu, Socialdemokraterna, svarade bland annat "bra samarbete med lokala aktörer finns redan i dag och det vill vi gärna utveckla", sa Monica Lindell Rylén.
Kommunens måltidschef Karin Lundell vet hur det faktiskt blev.
– År 2018 fanns ingen definition av vad närproducerat är, enligt kommunen. Men det är absolut så att vi i dag har mer närproducerad mat. Vi har ökat antalet leverantörer i och strax utanför Strängnäs kommun. Nu har kommunen en definition som säger att mat som är producerad och eller förädlad i Strängnäs eller kringliggande kommuner är närproducerad, säger Karin Lundell.
Importeras mindre kött i dag än 2018?
– Ja. Vi köper bara utländskt kött när vi inte får tag i svensk råvara. Det kan till exempel handla om att vi inte får tag i svensk rostbiff eller konsistensanpassade produkter med svensk råvara till äldreomsorgen.
Politikerna höll alltså vad de lovade.
Enligt kommunens måltidsservice la kommunen 437 000 kronor på svenskt kött år 2018 och 752 000 kronor på detsamma år 2021. Samtidigt har utgiften för kött från EU minskat från 322 000 till 30 000 kronor.
Från vilka länder kommer köttet, när ni inte hittar svensk råvara?
– Från EU. Mest från Tyskland, Holland och Irland. Vi har en lista på generella krav som gäller alla produkter. Till exempel tittar vi när det gäller kött på att antibiotika inte får användas förebyggande, säger Karin Lundell.
Hur är prisskillnaden mellan närproducerad mat och importerad?
– Inte så stor för kött. Färsk nötfärs från blandade EU-länder kostar cirka 90 kronor kilot, svensk färs från Scan cirka 100 och från lokal producent där vi köper hela levande djur cirka 100 kronor kilot. Men svenska tomater kostar 15–20 kronor kilot medan närproducerade tomater grovt uppskattat kostar 100 kronor kilot.
Förra året antog fullmäktige ett måltidspolitiskt program, där det bland annat står att andelen inköpta lokalt producerade livsmedel som bidrar till kommunens miljö- och klimatmål ska ökas successivt.