I början av veckan lyftes ämnet på teknik- och fritidsnämndens sammanträde av Samuelssons partikollega Monika Eriksson Bertilsson.
– Vi fick beskedet då att det inte var deras område, berättar Niclas Samuelsson medan han och tidningen gör ett besök på Nabbkullen.
När Strängnäspartisten gick upp hit under årets hemester förundrades han över hur det såg ut på platsen.
– Ekotemplet är kommunens hus och vi befinner oss på kommunens mark, säger Niclas Samuelsson.
Byggnaden har anor från tidigt 1800-tal men förstördes i en brand 1988, för att sedan byggas upp och se ut som i fornstora dagar, åtminstone utvändigt.
Men just nu finns brister. De vita pelarna på framsidan har förlorat färg och ser ut att ha invaderats av insekter som bosatt sig samtidigt som det saknas trästycken i något fönster. En papperskorg verkar inte ha blivit tömd på evigheter. Kanske skulle det behövas ett nytt rosa färglager på byggnaden som helhet. Till höger om trappan till kullen sitter en informationstavla som börjar bli svårtydd.
– Det kommer inte att bli bättre här om ingen gör något, säger Niclas Samuelsson.
– Jag tycker det är synd eftersom miljön är väldigt fin, för mig är Ekotemplet något som kännetecknar Strängnäs ihop med domkyrkan och väderkvarnen. Egentligen är Ekotemplet en pärla, men som nu verkar glömmas bort, tillägger han.
Ekotemplet används främst för konstutställningar och borgerliga bröllop, och säsongen pågår från 1 maj till slutet av oktober. Den som vill gifta sig lånar huset, i vilket maximalt 25 personer får vistas ur brandsynpunkt, gratis av kommunen. Just i år har det dock inte hållits en enda vigsel här uppe.
– Det är en plats som jag tycker mycket om. Men tyvärr är templet inte lika attraktivt längre. Trots sammanlagt 14 vigslar, vilket i sig är en hög siffra, har jag inte varit där en enda gång i år, berättar centerpartisten Marianne Andersson, en av kommunens borgerliga vigselförrättare.
Niclas Samuelsson:
– Om det ser ut som nu kan jag förstå att folk inte vill gifta sig här.
Strängnäspartiet kommer nu att diskutera hur det vill gå vidare med Ekotemplet.
– Det finns olika sätt att angripa frågan på. Vi kanske kan författa en interpellation för att väcka debatt. Däremot vill jag inte göra en politisk stridsfråga av Ekotemplet.
Bo Nordebrink, chef för fritidsenheten på Strängnäs kommun, säger:
– Vi står för vatten- och elkostnad, och har även skött lite grann runt omkring, som att röja sly. Bland annat med hjälp av kommunens arbete- och servicegrupp. Tyvärr känns det som att Ekotemplet fallit lite mellan olika stolar och under coronapandemin har det väl inte varit mycket verksamhet där uppe.
Hur är det med själva byggnaden då?
– Där har det inte gjorts så mycket. Vi behöver göra en större insats 2021. Jag tänker på dörren, vissa fönster och pelarna.
Tidningen pratar även med Anna Werner, chef för teknik- och servicekontoret.
– Jag vet att det finns behov av att göra någonting åt Ekotemplet, säger hon.
Har du varit dit nyligen?
– Nej, inte sedan tidigt i våras.
Anna Werner säger att en skötselplan är på gång, och att den också ska inkludera flera andra byggnader i Strängnäs.
– Tyvärr har vi inte haft en tydlig ansvarsfördelning, konstaterar hon.
Vad händer nu?
– Vi ska göra en inventering av byggnader och en skötselplan.
Är du den högst ansvariga för detta?
– Det blir jag tillsammans med samhällsbyggnadskontoret.