Pomologik expanderar: Japan och USA nästa

Snart kan ciderfantaster ända borta i USA och Japan få njuta av drycken från Strängnäs. Ciderproducenten Pomologik expanderar och ska exportera till fyra nya länder.

Expansion nästa: Nya lokaler och nya exportländer väntar för Pomologik och grundaren Johan Sjöstedt.

Expansion nästa: Nya lokaler och nya exportländer väntar för Pomologik och grundaren Johan Sjöstedt.

Foto: Johannes Ernstberger

Strängnäs2021-08-16 12:12

Sedan 2019 har Pomologik producerat svensk hantverkscider i Strängnäs. Nu håller man på att växa ur sin nuvarande lokal.

I fortsättningen kommer tillverkningen av cidern delas upp på två platser. Lejonparten av produktionen ska ske i en lokal i Skåne, där det är nära till råvaran, äpplena. Finliret kommer dock fortfarande att göras i Strängnäs – i ett nybyggt cideri vid Hornudden på Morrarö. 

Byggarbetena inleds inom kort, men när det nya huset ska stå klart är fortfarande obestämt.

– Jag är en obotlig optimist och tror alltid att saker ska gå snabbare och vara billigare än vad det i slutändan blir, berättar Johan Sjöstedt, som driver Pomologik tillsammans med Oskar Palm.

undefined
Pomologiks cider finns i både alkholfria och torra, alltså alkoholhaltiga, varianter.

Han tillägger:

– Allt kommer inte att vara färdigt i år.

Med det nya uppdelade upplägget finns kapaciteten att fyrdubbla produktionen, berättar Johan Sjöstedt. Samtidigt poängterar han att företaget inte har några uttalade volymmål:

– Vi vill göra hantverkscider till en folklig dryck.

Efterfrågan finns, enligt honom. 

Förutom kunder i Sverige ska snart även intressenter i USA, Japan, Norge och Schweiz kunna få köpa svensk hantverkscider. 

– Det känns superkul. Vi har stått i startgroparna i ett och ett halvt år, men sedan kom pandemin emellan, säger Johan Sjöstedt om expansionen.

I Tyskland och Storbritannien finns Strängnäsprodukten redan att köpa, även om brexit har försvårat byråkratin för exporten till de brittiska öarna.

undefined
Än så länge syns bara en skylt av det nya cideriet – och en nöjd Johan Sjöstedt.

Coronaåret har känts av i Pomologiks utveckling. Den alkoholfria cidern som företaget producerar är vad Johan Sjöstedt kallar för ett premium alkoholfritt alternativ – något som dricks på bröllop eller studentfester, eller som ges bort som present.

– Efterfrågan hade en tydlig dipp. Vi har fortfarande ökat försäljningen, men inte som vi trodde. 

För Johan Sjöstedt blir lokalflytten till Hornudden även en sorts hemkomst. Hans föräldrar driver Hornuddens ekokafé.

Att verksamheterna nu blir grannar har bara fördelar, anser de inblandade. 

– För Pomologiks del kommer vi att ha nära till kafé, odling och gårdsbutik, säger Johan Sjöstedt. 

Samtidigt ska de nya lokalerna möjliggöra för att hålla workshops och kurser – något som potentiellt kan attrahera fler besökare till Hornudden.

– Vi blir som en liten företagsby, säger mamma Karin Sjöstedt nöjt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!