Alla kommuner i Sverige har så kallat uppföljningsansvar för personer under 20 år. Det innebär att hålla sig informerad om vad alla sysselsätter sig med för att kunna erbjuda individuella lösningar för dem som inte går på gymnasiet eller arbetar.
– Kommunen har lagt uppföljningen under IV-verksamheten och har bra koll. Det är också därför vårt IV-program kan tyckas vara så stort, säger Annika Nilsson på kommunens utbildningskontor.
Eftersom grundskolan är obligatorisk vet personalen hur många som går ut nian och är folkbokförda i kommunen. De som inte är behöriga till gymnasiet kallas till ett individuellt planeringssamtal.
– Det är väldigt få som inte söker alls till gymnasiet, men ibland blir valet inte som de tänkt sig eller också fullföljs inte utbildningen av andra anledningar. Då försöker vi hitta andra lösningar, säger Annika Nilsson.
Under vårterminen är 105 elever inskrivna på Thomasgymnasiets individuella program, IV. Många av dem är ute på praktik i väntan på att börja plugga igen.
Andra läser in ämnen för att få gymnasiekompetens.
Cirka 40 ungdomar under 20 år ingick i så kallad uppföljning, det vill säga är inte delaktiga i någon av IV-programmets verksamheter. De flesta av de ungdomarna närmar sig 20 års ålder.
– Några är föräldralediga medan ganska många lönearbetar. Några går också på andra typer av utbildningar, till exempel folkhögskola eller gesällutbildning, säger Annika Nilsson.