Strängnäs Montessoriskola drivs i dag som en ekonomisk förening. Men i februari kunde Strengnäs Tidning rapportera om att skolans nybildade aktiebolag ansökt om att ta över driften av verksamheten. Den sårbara konstruktionen bakom en ekonomisk förening som bygger på föräldraengagemang låg bakom bildandet av aktiebolaget som i slutändan ska gå upp i en icke-vinstdrivande stiftelse. Ett första steg var ansökan till skolinspektionen.
Nyligen kom beskedet att Skolinspektionen gett avslag på ansökan. Men Alexandra Wedel Hedqvist, ordförande i styrelsen, ser ändå positivt på framtiden.
– För tillfället undersöker vi om det är värt att överklaga beslutet eller helt enkelt göra en ny ansökan längre fram. Vi behöver komplettera med en enkät och det är ändå bäst om allt görs ordentligt.
Vad skulle en ny ansökan innebära för er?
–Hade denna ansökan gått igenom skulle vi kunna starta upp höstterminen 2024 med en ny huvudman. Med en ny ansökan blir det först 2025.
Som skäl till beslutet angav Skolinspektionen brister i intresseundersökning av det framtida elevunderlaget.
–Vi har informerat samtliga vårdnadshavare om den nya huvudmannen men Skolinspektionen kräver att vi måste göra en utförligare intresseundersökning. Vi trodde att den befintliga verksamheten sedan 28 år tillbaka tillsammans med kön var tillräckligt. Idag har vi närmare 800 barn i kö till våra verksamheter.
Vad beträffar reaktioner från föräldrar har Alexandra Wedel Hedqvist och styrelsen enbart fått ta emot lovord efter att information om den kommande ombildningen gått ut.
– Det är egentligen inte klokt att en arbetsplats med över 100 anställda i slutändan ska drivas av föräldrar, säger hon. Nu satsar vi på att få en kompetent huvudman som kan stötta ledning och pedagoger på bästa sätt.
Alexandra Wedel Hedqvist påpekar att de och skolinspektionen haft god dialog under hela arbetet.
– De har varit väldigt hjälpsamma och besvarat våra frågor längs vägen. Det känns bra att allt görs korrekt.
Hur kommer den nya styrelsen att se ut?
– Det kommer inte finnas något krav på att man är förälder till barn på skolan. Det vi främst söker är kompetens inom specifika områden. En kommunal skola har hela utbildningskontoret bakom sig. Vår rektor måste förlita sig på styrelsen och vi vill självklart se till att den är så kompetent som möjligt.
Ni känner er inte motarbetade?
– Nej absolut inte, tvärtom. Skolinspektionen gör bara sitt jobb och det är bra att de är noggranna. Vi anser att ansökan föll på en ren teknikalitet.
Vad blir nästa steg för er del?
Vi kommer att göra en ny ansökan med en gedigen intresseundersökning. Det har den fördelen att vi i lugn och ro får till det här med stiftelsen och vilka som ska sitta i styrelsen för den. Inget av det här påverkar verksamheten.