När Sixten Pettersson var 24 år hade han missbrukat i halva sitt liv. Hans dotters mamma ställde ett ultimatum inför förlossningen och han lade ned drogerna.
– ”Hej, jag har varit på behandlingshem, och jag vill börja jobba”, berättar Sixten Pettersson om det möte han hade med arbetsförmedlingen och försäkringskassan efter att han kommit ut från behandlingshemmet.
Genom praktiksamordnaren på kommunen fick han en praktik på kyrkogården. Han började på deltid men allteftersom, när han klarade arbetsuppgifterna, fick han ökat ansvar. Han började arbeta heltid och fick en så kallad OSA-anställning.
– Jag var tvungen att få en anställning för att hålla mig nykter. Hade jag inte lagt av hade jag slutat på en parkbänk, säger Sixten Pettersson.
I februari började han i serviceteamet på Strängnäs Montessoriskola. Och det är just den här anställningsformen, där arbetsförmedlingen går in och skjuter till pengar när en arbetsgivare anställer någon med funktionsnedsättning, som staten nu satsar mer på. I Sixten Pettersson fall handlar det om att han tidigare missbrukat.
– Vi går in i varje ärende och gör en analys och räknar ut hur stor ersättningen för funktionsnedsättningen ska vara. Men anställningen ska vara baserad på lön och försäkring enligt kollektivavtal, säger Christer Andersson, chef på arbetsförmedlingen.
För lönebidrag får kontoret tre miljoner kronor mer nästa år. Två miljoner kronor skjuts också till för att anställa fler handläggare.