I kartläggningen, med namnet Äldrebarometern, går PRO igenom åtta huvudområden och var och ett av dessa innehåller flera delområden. Varje område poängsätts mellan ett och sex där sex är högst betyg.
Elsa Brännvall har varit runt på äldreboenden och även pratat med några som har hemtjänst. Hon utgår från en enkät när hon intervjuar. Frågorna handlar bland annat om personalkontinuitet, dialog med biståndsbedömare, kvalité och möjligheten att få gå en promenad.
- En 89-årig man ansökte om bistånd för att få färdtjänst, men handläggaren sade att han skulle åka buss om han kunde. Han berättade att han inte orkar gå till bussen, men då menade handläggaren att kommunen får sätta ut bänkar tätare så att mannen kan vila, berättar Elsa Brännvall.
Femton medlemmar i PRO har hållit på med kartläggningen sedan i januari och har ungefär hälften av punkterna kvar. Resultatet skickas sedan till distriktet som vidarebefordrar det till riksorganisationen. Äldrebarometern i sin helhet presenteras sedan på kongressen i juni och på Almedalsveckan.
Kvalitén i hemtjänsten och äldreomsorgen får en femma respektive en fyra.
- Vi har baserat betygen på Socialstyrelsens undersökning från 2011. Dock finns det tre områden som Strängnäs ligger sämre än riksgenomsnittet på äldreboenden. Det gäller information, social samvaro och aktiviteter samt maten, förklarar Lola Nilsson, cirkelledare och ledamot i riksorganisationens styrelse.