Proffsen gör sig redo att tävla i bakverk

Totalt elva stycken inbjudna deltagare från restauranger och caféer gör sig redo för att tävla om att skapa Strängnäs svar på spettekakan.

"Det är viktigt att tänka på att bakverket ska gå att laga under hela året, så det måste vara saker som man antingen kan konservera eller förvara, eller sådant som går att få tag på under året om", sa jurymedlemmen Johan Sörberg. Med i juryn är också Elisabeth Johansson.

"Det är viktigt att tänka på att bakverket ska gå att laga under hela året, så det måste vara saker som man antingen kan konservera eller förvara, eller sådant som går att få tag på under året om", sa jurymedlemmen Johan Sörberg. Med i juryn är också Elisabeth Johansson.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2023-02-15 20:58

Tidningen har tidigare skrivit om den bakverkstävling som kommunen arrangerar som en del av 500-årsresan.

Under onsdagen fick alla de bagare, kockar och konditorer som bjudits in att delta i tävlingen träffas på Multeum för en presentation av vad tävlingen kommer att gå ut på och hur den kommer att se ut.

Deltagarna var representanter från restauranger och caféer runt om i kommunen, bland annat Fröken Maräng, Hornuddens trädgård, Café Grassagården, med flera.

undefined
Johanna Reeder från Mariefredsrestaurangen Skalla Bord tyckte att utmaningen att hitta på ett bakverk som är representativt för kommunen känns både svårt och spännande.

– Det är en spännande uppgift att försöka hitta på en ny bakelse som kan sätta Strängnäs på kartan. Det är ju inte heller en helt lätt uppgift att försöka ta fram något som kan bli vårt svar på spettekaka, sa Johanna Reeder som har hand om Skalla Bord i Mariefred tillsammans med Gustav Öhman.

På plats fanns också Emma Maltin, som är doktorand i arkeologi på Stockholms universitet och har forskat på matkultur genom historien. Hon höll en drygt 40 minuter lång föreläsning för att ge deltagarna inspiration och en historisk kontext över vad vi vet om hur 1500-talets matvanor såg ut.

– Det är mitt mål i dag att övertyga er om att det ändå fanns rätt schysst käk på 1500-talet, sa hon.

undefined
Maria Printz välkomnade de inbjudna deltagarna och gick igenom de kriterier som deras bakverk måste uppfylla för att få vara med i tävlingen: "Bakverket ska vara så användningsbart och applicerbart som möjligt, och kanske inte i första hand bara en torr kaka"

För att skapa en ännu tydligare bild av vad som kunde serveras gav hon exempel från både Gustav Vasas och Biskop Brasks måltider från 1500-talet, varav den senares finns väl dokumenterade i bokform.

En liknande föreläsning kommer även att finnas tillgänglig för allmänheten den 14 mars.

Vinnaren kommer att få leverera sitt bakverk till en lunch som anordnas den 6 juni av biskop Johan Dalman där kungen och drottningen är några av de mellan 40–70 inbjudna.

undefined
"Det kommer att bli en ordentlig utmaning att komma på något nytt, speciellt med de begränsningar som finns för den tidsperioden, där några av ingredienserna är sådana som jag själv ofta använder i min bakning", sa Lotta Risberg Jonsson, som driver Lotta på Tårtmakargatan tillsammans med maken Tomas.

De tävlande fick även träffa medlemmar ur tävlingens jury: Elisabeth Johansson och Johan Sörberg, kända från tv-programmet Hela Sverige bakar.

Vad tror ni kommer att vara svårast för de tävlande?

– Att skapa något som inte är för avancerat och att det ska funka för många personer, sa Johan Sörberg. 

– Ofta är man ganska ivrig och vill ha in så mycket som möjligt i ett sådant här bakverk. Det svåra är att skala av och skapa en bra helhet som stämmer in på alla kriterier, fortsatte Elisabeth Johansson.

Vad hade ni själva ställt upp med om ni deltog i tävlingen?

– Det finns ju otroligt mycket som växer här så det är svårt att välja bara en sak man vill ha med. Spontant tänker jag något med äpplen, rosor och spansk körvel, sa Elisabeth Johansson.

undefined
Tre ur tävlingens jury: Johan Sörberg, Elisabeth Johansson och Maria Printz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!