Från den 2 september i år kommer beredskapen för att hantera olyckor och bränder hos Strängnäs räddningstjänst bli ett befäl och fyra brandmän, dygnet runt.
– En standarstyrka är ett befäl och fyra brandmän men i Strängnäs har vi sedan 1982 varit ett befäl och tre brandmän, berättar räddningschef Mårten Eskilsson och förklarar att rökdykning kräver fem brandmän på plats av säkerhetsskäl.
För att lösa den ekvationen har oftast insatsledare i beredskap i hemmet, eller en annan kollega, kallats in. Nu behöver de inte göra det.
– De nyanställda går in som sommarvikarier i sommar och sedan går vi upp i bemanning, förklarar han nöjt.
Ytterligare en fördel med fler brandmän är att räddningstjänsten kan möta de delvis nya risker som Mårten Eskilsson och hans kollegor ser i Strängnäs kommun.
– Det är fler och fler som flyttar till Strängnäs och vi behöver kunna möta riskerna med fler bostäder, men också mer rörelser och ökade transporter, säger Mårten Eskilsson.
Strängnäs räddningstjänst gör ungefär 550 utryckningar per år.
– Det är väldigt mycket olyckor på E 20 även om det är bra väglag. Kanske är det monoton körning eller mobilanvändande men vi har många singelolyckor på motorvägen, säger Mårten Eskilsson som menar att kommunen har relativt få hus- och bilbränder.
Även skogsbränder är kommunens invånare relativt förskonade från, till och med förra året då det var mycket torrt i markerna.
Med de sex nyrekryterade kollegorna kommer Strängnäs räddningstjänst ha 34 heltidsanställda medarbetare. Utöver det finns tre deltidsbrandkårer i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk, om sammanlagt 50 brandmän. Sju av medarbetarna i utryckningstjänst är kvinnor, tre heltidsanställda och fyra deltidsanställda.
– Det är svårare och svårare att rekrytera och behålla deltidsbrandmän. Människor är mer rörliga i dag och vill inte knyta upp sig. Dessutom är arbetsmarknaden mer slimmad och färre arbetsgivare tycker det är bra med medarbetare som är deltidsbrandmän.
För att stärka deltidskårerna har man planer på att slå samman kårerna i Mariefred och Åkers styckebruk där bemanningen är ett befäl och två brandmän vardera.