Räddningstjänsten övar hästhantering på ridskolan

Strängnäs räddningstjänst har tillsammans med Strängnäs Ridskola i Malmby fått lära sig hur man bäst ska hjälpa en häst om stallet börjar brinna.

Brandmännen blev ombedda att hålla lite avstånd mellan varje häst, då risken finns att de blir lite sura på varandra och börjar sparkas.

Brandmännen blev ombedda att hålla lite avstånd mellan varje häst, då risken finns att de blir lite sura på varandra och börjar sparkas.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2022-09-11 06:33

Räddningstjänsten har övat tillsammans med ridskolan varje dag under vecka 36. Hit har fem brandmän per dag fått åka för att bli bättre på hästhantering.

Jimmy Ekström är styrkeledare på Strängnäs räddningstjänst och säger att så vitt han vet är det här första gången på ganska länge som de övar på att hantera hästar specifikt. Det var alltså hög tid att kunskaperna uppdaterades. 

– Det här är inte riktigt vårt område egentligen, därför behöver vi öva. Vi har utrustningen för att komma in men har stallet personal på plats kommer de få hjälpa till. Det är ju de som är proffsen, säger han.

undefined
Styrkeledaren Jimmy Ekström på Strängnäs räddningstjänst fick i dag para ihop sig med hästen Jack. "Varje dag på jobbet är den bästa, men vissa dagar är ju lite bättre. Det här är en sådan dag", säger han.

Någon ridning kommer däremot inte att ingå i träningen.

– Hittills har vi lärt oss att man ska vara lugn men bestämd när man närmar sig hästarna.

Räddningstjänsten övar i vanliga fall på annan djurhantering, till exempel om ko trillat ner i diket. Den här veckan har fokus legat på hur man under en brand får ut hästarna ur stallet på bästa sätt.

– Det är inte bara att öppna en dörr och släppa ut dem. Boxen de står i är ju deras hem. De kommer inte gå ut själva, därför måste vi gå in och hjälpa ut dem, säger Jimmy Ekström.

undefined
När turen i hagen var färdig fick hästarna äpplen som belöning. "Hästarna har lärt sig att kommer det människor i sådana här dräkter då får de äpplen", säger Alva Segersteen.

Efter att brandmännen gått ett varv och även sprungit en bit med hästarna ute i hagen blev det dags att svida om. Då gällde det nämligen att lära sig att göra samma sak fast i full rökdykarutrustning.

Evelina Fält var först ut att testa på utmaningen och tyckte att det blev minst sagt knepigare med den nya ekiperingen.

– Det var inte lika självklart och blev bökigare att till exempel ta på grimman på hästen. Och sen blev den osäker när det låter så dant från syrgastuberna, säger hon.

undefined
Efter en påfyllnad av äpplen var det dags att trä på sig syrgastuberna och rökdykardräkterna.

Nina Nilsson och Alva Segersteen är de två på ridskolan som lett nästan veckans alla lektioner. De säger att det har gått bra för alla brandmännen hittills. 

– Jag tycker att allting har flutit på bra. De lär sig alla ganska snabbt att få på grimman och det vi har visat, säger Nina Nilsson.

Alva Segersteen fortsätter:

– Det är sällan som grimmorna suttit fel. Sen så tycker de om hästarna väldigt mycket!

undefined
Alva Segersteen och Nina Nilsson höll i fredagens övning på ridskolan. De säger att om det skulle börja brinna brukar hästarna bli mer stressade och svårare att ha att göra med, speciellt för någon som inte är rutinerad.

– Vissa av brandmännen har kommit till stallet och varit livrädda för djuren, men mot slutet har de kelat så mycket med sin häst att de i bland varit svåra att få kontakt med, säger Nina Nilsson.

Vad är viktigast att brandmännen lär sig?

– Att hästarna är djur och har en egen vilja, säger hon.

undefined
Jimmy Ekström förväntade sig inte att fredagens övning skulle gå så lätt. "Det gällde bara att gå in till hästen och vara lite bestämd, man kunde ju inte hålla på att mjäka. Man får hoppas att de är lika lugna om det blir skarpt läge", säger han.
Karta: Strängnäsbygdens Ryttarförening
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!