Räddningsvärn startas – söker hjälp till stora insatser

För att ha fler händer och fler fötter att tillgå vid vissa händelser, tar Strängnäs räddningstjänst nu initiativ till ett så kallat räddningsvärn. Deltagare söks i hela kommunen.

Brandinspektör Frank Granath och ställföreträdande räddningschef Tommy Jansson, som arbetade i Västmanland under storbranden 2014, vill ha resurser tillgängliga vid större insatser.

Brandinspektör Frank Granath och ställföreträdande räddningschef Tommy Jansson, som arbetade i Västmanland under storbranden 2014, vill ha resurser tillgängliga vid större insatser.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2022-03-16 11:37

Vill du hjälpa till vid en stor brand, översvämning eller annan händelse? Strängnäs räddningstjänst är nu på väg att starta ett så kallat räddningsvärn, och förhoppningen är att få ihop omkring 30 personer som kan ringas eller sms:as in vid behov.

– Vid stora händelser dyker det alltid upp frivilliga som vill hjälpa till. Men det är svårt för oss under en pågående insats att ta emot dem på ett bra sätt, säger tillförordnade räddningschefen Tommy Jansson.

undefined
Tommy Jansson och Frank Granath på plats på brandstationen i Strängnäs, som till sommaren kan ha ett antal frivilliga personer i ett nystartat räddningsvärn kopplade till sig.

Informationsmöten ska under våren genomföras på brandstationerna i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk, och kanske också på någon plats i Stallarholmen. Därefter ska intresserade få genomgå en grundutbildning och förses med skyddskläder. 

– Det är en övergripande utbildning. Vi vill ge en bild av vad det är vi kan möta när vi kommer ut på larm, och vilka strategier vi jobbar efter. En del praktiskt, som att koppla slang. Kanske också en första hjälpen-genomgång, även om det inte i första hand är skadeplatser vi ser att räddningsvärnet kommer att användas, säger Tommy Jansson, och tillägger att avtal om arvode och försäkringar kommer att finnas.

Förhoppningen är att räddningsvärnet ska vara på plats till sommaren. Deltagandet bygger på frivillighet, det finns ingen plikt att kunna infinna sig när larmet går. 

– Det betyder jättemycket för oss att kunna få in fler händer och fötter i vissa situationer, säger brandinspektör Frank Granath.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!