De vill kunna fortsätta spela padel i Strängnäs

Efter att kommunen har köpt padelhallen på Larslunda är vissa rädda att det framöver inte går att spela padel i Strängnäs.
"Försvinner padeln tar man bort en motionsaktivitet", säger Åsa Lindqvist som brukar spela i den omdiskuterade hallen.

"Jag gjorde det för att jag tycker att det vore jättesynd om Strängnäs blir utan padelhall", säger Tobias Andersson om sitt initiativ.

"Jag gjorde det för att jag tycker att det vore jättesynd om Strängnäs blir utan padelhall", säger Tobias Andersson om sitt initiativ.

Foto: Anna Hübsch, privat

Strängnäs2024-10-03 19:47

Tidningen har i flera artiklar berättat om att kommunfullmäktige har beslutat att köpa padelarenan och ta över tomträtten på Larslunda IP. Det finns inget färdigt förslag på vad hallen ska användas till men det har talats om kulturscen, fritidsgård och möjlighet att använda hallen vid större event. Hur hallen ska användas ska nu utredas, beslutade fullmäktige på samma möte.

Samtidigt förlorar många padelentusiaster de banor där de brukar spela. 

Tobias Andersson lade på onsdagen ut ett inlägg på Facebook där han skrev: "Operation rädda padelhallen".

– Jag gjorde det för att jag tycker att det vore jättesynd om Strängnäs blir utan padelhall efter årsskiftet. Det är både barn och vuxna som spelar där. Det har blivit som en fritidsgård för vuxna. Folk kommer in bara för att ta en kopp kaffe. Det är också en stor grupp med tjejer som har hittat en sport som de gillar som spelar där, säger Tobias Andersson. 

Hans idé är att starta en padelförening som kan hyra hallen av kommunen. Samtidigt finns konkurrenslagen. Offentliga aktörer som stat, region och kommun som är aktiva på marknaden kan störa konkurrensen.

– Kan Frysen racketcenter få det att fungera är det jättebra. Men om inte skulle kommunen kunna hyra ut padelhallen på Larslunda till en förening, säger Tobias Andersson.

undefined
Helena Erikstam, Åsa Lindqvist och Cecilia Lotoft är rädda för att padel försvinner från Strängnäs.

Åsa Lindqvist är en av dem som spelar padel på Larslunda.

– Det är många tjejer som bara kör padel som motion. Försvinner padeln tar man bort en motionsaktivitet. Det är inte säkert att de som i dag spelar padel går till gymmet istället om padelhallen på Larslunda försvinner. Frysen racketcenter finns ju också men den vet man inte hur det blir med, säger Åsa Lindqvist.

Hon fortsätter:

– Jag tror att många inte skulle åka till Eskilstuna för att spela padel för att det tar för mycket tid.

Åsa Lindqvist säger också att padel är en social aktivitet.

– Det är ett sätt att umgås över åldrarna. Jag är tio år äldre än en del som jag spelar med. Man träffar människor som man inte skulle ha mött annars och man knyter nya kontakter.

Att det finns en social gemenskap i padelhallen är något som även Cecilia Lotoft tar upp.

– Jag har idrottat i många år men jag har aldrig sett det sociala som har blivit runt padeln. Folk kommer inte bara för att spela utan också för att titta och umgås vid sidan av. Det finns ett mervärde. Padeln är också ett otroligt bra sätt att nätverka. Jag är själv både anställd och driver företag och har kunnat nätverka genom padeln, berättar Cecilia Lotoft.

undefined
Kommunfullmäktige har beslutat att köpa padelarenan och ta över tomträtten på Larslunda IP

Hon vill att padeln ska finnas kvar i Strängnäs.

– Jag är orolig för att padeln försvinner från Strängnäs. Det kostar mycket tid och pengar om man måste ta sig till Eskilstuna för att spela, säger Cecilia Lotoft.

Hon tar också upp padelarenan på Larslundas läge nära fotbollsplaner, gymnastikhall och snart simhall och sporthall.

– Larslunda har blivit en samlingsplats för olika idrotter. Vuxna kan spela padel samtidigt som deras barn har andra aktiviteter på Larslunda, säger Cecilia Lotoft.

Det är från och med den 1 januari 2025 som kommunen äger padelarenan på Larslunda. Frågan är om den andra padelanläggningen i Strängnäs tätort, Frysen racketcenter på Gorsingeberget, kommer att fortsätta verksamheten efter december.

– Med hög sannolikhet blir det en fortsättning efter årsskiftet, säger Jasmin Ljuca som driver Frysen racketcenter.

Karta: Padel Arena Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!