Reflexvästar i fokus efter dödsolycka på förskola

Vissa reflexvästar har kastats och nya säkerhetsrutiner har införts.
Förskolorna i Strängnäs kommun agerar på olika sätt efter dödsolyckan i Umeå.

Victoria Ljunglöf är barnskötare på Smultronställets förskola i Sundby park. Här har hon förberett fyra femåringar inför en promenad med västar i decemberskymningen.

Victoria Ljunglöf är barnskötare på Smultronställets förskola i Sundby park. Här har hon förberett fyra femåringar inför en promenad med västar i decemberskymningen.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2024-12-11 16:08

Förskolor över hela landet ser över hur reflexvästar används i verksamheten, efter den tragiska olyckan i Umeå förra veckan. En fyraårig pojke avled efter lek på förskolans gård, enligt medieuppgifter ska han ha fastnat i just reflexvästen.

Den fristående förskolan Smultronstället i Sundby park i Strängnäs beslutade omedelbart att ta bort reflexvästar från alla sammanhang utom när barnen rör sig i trafik.

– Vi kommer ha dem på när vi är ute och går, men så fort vi stannar och leker så tar vi av dem. Så på vägen till skogen är de på, men när vi kommer fram så ska de av. Då har vi ändå den säkrare typen men vi tar bort västarna ändå, säger Monica Axén som driver förskolan.

Den typ av väst som hon talar om är försedd med kardborreknäppning som ska gå upp vid högt tryck. De västar som används på Smultronstället, berättar Monica Axén, har kardborreknäppning vid axlarna.

undefined
Barnskötaren Victoria Ljunglöf tillsammans med förskolebarnen Judith, Anna, Astrid och Signe redo för promenaden i Sundby park.

En polisutredning pågår om omständigheterna kring olyckan i Umeå – men enligt medieuppgifter bar pojken en så kallad trafikväst som träs över huvudet.

En förskola som vid tidpunkten för olyckan hade en del västar av just den modellen, som alltså är stängda i halsen och saknar kardborreknäppning, är naturförskolan Vikingen i Eldsundsviken i Strängnäs.

– De få som vi hade kvar har vi skrotat nu, så vi har bara sådana med kardborrband kvar. Man byter ut västarna nästan varje år, de slits ju, och de nya västarna som vi har fått är sådana med kardborrband, säger pedagogen Maria Eskång.

Föräldrakooperativet Ängshyddan i Mariefred har enbart trafikvästar utan kardborrknäppning – men de används också endast som just trafikvästar, säger förskolechefen Ewa Lundell:

– Som när vi är ute på skräpplockarpromenader eller går runt och tittar på saker i vår närmiljö.

Västarna har dock använts under förskolans skogsmulleverksamhet med flitiga besök i naturen, säger hon.

undefined
Fyra flickor från Smultronstället förskola utrustade med orange västar. Framför dem går barnskötaren Victoria Ljunglöf.

– Men just nu, den här tiden på året, så går vi inte till skogen så det är inte aktuellt. Vi avvaktar och ser vad utredningen kommer fram till. Kanske får vi göra ett omtag och beställa nya västar med öppning på axeln. Men just nu känner vi oss trygga, säger Ewa Lundell.

Annika Bärnlund, rektor för fristående Gripsholms förskola i Mariefred, berättar att reflexvästarna som används här har kardborrknäppning över magen. Även om den modellen ska vara säkrare än västarna som är stängda i halsen, så vidtas åtgärder efter olyckan i Umeå.

undefined
Victoria Ljunglöf kollar så att fyra barn från Smultronstället blir ordentligt påklädda, med bland annat västar, inför en promenad i Sundby park.

– Jag har reflexvästar som en punkt på agendan i kväll när jag ska ha möte med min personal. Vi behöver prata om hur västarna används, säger hon till tidningen på onsdagsförmiddagen.

Barngrupperna går ofta på promenader i närområdet. När de stannar till måste personalen göra en riskbedömning och utifrån den besluta om västarna ska behållas på eller tas av, säger Annika Bärnlund:

– Det beror på vad det är för plats och vilken aktivitet man ska göra. Det här olika situationerna är något jag behöver ta med min personal i kväll.

undefined
Nina Widell är rektor för Vårfruberga friskola, inklusive förskoleverksamheten.

Samma typ av västar – med kardborrknäppning framtill – används på flera andra förskolor som tidningen har haft kontakt med:

– Det är avgörande, att de löser ut så att man inte kan fastna någonstans, säger Nina Widell, rektor för Vårfruberga förskola på Fogdön.

– Vi har inte tagit bort västarna, de fyller en viktig funktion för oss. Men vi är alla lite extra uppmärksamma efter det som har hänt. Just nu har vi tagit bort luvorna som sitter fast med knappar på overaller och jackor, säger Helena Dyrén från Växthuset i Strängnäs.

– Jag har gått igenom vår utemiljö för att se om det finns krokar eller annat som barnen kan fastna i. Och så följer jag utvecklingen. Det kanske blir med reflexvästarna som det tidigare var med hjälmarna och de gröna spännena, att det kommer en rekommendation vilka som är lämpliga att använda och inte, säger Amanda Olsson Cedervall, rektor för Stugans förskola på Tosterön.

Tidningen har utan framgång sökt Carina Segerbäck, verksamhetschef för Strängnäs kommuns förskolor. Det finns omkring 20 kommunala förskolor i de olika kommundelarna och på landsbygden.

Tidningen har även sökt samtliga övriga fristående huvudmän i Strängnäs och Mariefred.

Karta: Förskolan Smultronstället AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!