– Vi känner att det händer jättemycket i samhället nu. Vi har aldrig tidigare haft så många förfrågningar från folk som vill samarbeta. Senaste veckan har någon nästan hört av sig varje dag, säger Karin Sjöstedt som driver Hornudden tillsammans med sin man Mats Sjöstedt.
– Det är mycket kopplat mat och turism. Man vill att vi ska laga maten åt dem och då är det mest catering det handlar om, men det handlar även om samverkan inom turistbranschen, att vi kan ta fram gemensamma erbjudanden
Karin och Mats Sjöstedt har bedrivit ekologisk odling på Hornudden sedan 1988. De tror att det stora intresset för deras verksamhet delvis beror på att många söker sig till väletablerade aktörer när det är oroligt i omvärlden.
– Just nu tror jag att man söker mycket av trygghet med tanke på hur oroligt allting är. Är det inte elmarknaden så är det kriget eller något annat, säger Mats.
– Vi har hållit på ett tag och vi har ju en viss egenförsörjning i form av grödor. Om man går in med en andel i andelsjordbruket så försäkrar man sig om en viss bit av sin egen försörjning.
Hornuddens Trädgård är en av aktörerna i det nya EU-projektet Ekodistrikt Sörmland som lanserades i samband med en workshop i Södertälje den 9 november. Projektet riktar sig till aktörer i Sörmland och de kommuner i Stockholms län som ligger söder om Mälaren.
– Vi ville vara med från början, säger Karin Sjöstedt.
– Det är en spännande resa som börjar, säger Mats.
De menar att Hornudden kan bidra med mycket till projektet eftersom man har en bred verksamhet.
– Vi har andelsträdgården och vi levererar till offentlig verksamhet. Vi har restaurangen där vi möter konsumenter, vi har utbildningar och även ett ramavtal med kommunen när det gäller social hållbarhet, säger Karin.
Målet med projektet Ekodistrikt Sörmland är att bidra till ett hållbart matsystem baserat på lokala och förnyelsebara resurser. Initiativtagare till projektet är Södertälje kommun och stiftelsen Beras International. Projektet kommer att pågå i cirka tre år.
Workshopen som blev startskottet för projektet var välbesökt. Den leddes av Jostein Hertwig, styrelseordförande Beras International och Sofi Gerber från företaget Inspirationskraft AB i Bettna.
– Det var överväldigande! Vi var 56 stycken från alla delar av samhället. Det var näringsliv, myndigheter, region, kommuner, grossister och lantbrukare - faktiskt flest lantbrukare. Det var hela kedjan plus de andra som var med. Folk ville nästan inte gå på slutet, säger Jostein Hertwig.
– Det var en väldigt positiv stämning. Det finns engagerade människor som jobbar för fullt på sitt håll, men för att det ska växlas upp och för att man ska kunna ta viktiga steg så behövs det samarbete med andra och där var deltagarna väldigt motiverade, säger Sofi Gerber.
Jostein Hertwig berättar att ett ekodistrikt samlar olika aktörer inom en region för att gemensamt hitta lösningar för att öka matsäkerheten, skapa arbetstillfällen och utveckla ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart livsmedelssystem. Han menar att Sörmland med sin närhet mellan stad och landsbygd och sina många engagerade aktörer har en unik möjlighet att få till ett projekt som kan tjäna som gott exempel för ekoindustrin i Sverige och övriga Europa.
Deltagarna hade inför workshopen fått välja vilken aktörsgrupp de ville lägga sitt engagemang i. Karin och Mats Sjöstedt från Hornudden upplevde att diskussionerna var givande och att workshopen erbjöd dem en bra möjlighet att vidga sitt nätverk.
– Jag valde förädling/restaurang och Mats valde lantbruk/trädgårdsodling och det var flest som valde den gruppen. I min grupp var vi sju kvinnor som diskuterade och utbytte erfarenheter, säger Karin.