Nyheten om att Thomasgymnasiet ska flytta från campusområdet slog ner på rektorsexpeditionen och i lärarrummet utan förvarning.
– En del blev upprörda. Men egentligen inte mot innehållet utan mot principen att vi fick läsa om det i tidningen utan att ha fått någon annan information, berättar läraren Anders Svensson.
Det var i slutet av januari som kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) och kommundirektör Lars Ekström gick ut med att hyresförhandlingarna med fastighetsägaren Offentliga hus hade strandat. I stället skulle kommunen gå vidare med två flyttalternativ; ett ombyggt kommunhus eller ett nybygge vid resecentrum.
– Jag kontaktade dem båda. Det låg visst information om det på kommunens intranät, men de höll med om att jag borde ha fått en riktad information i förväg som jag kunde föra vidare till medarbetarna, säger rektor Daniel Moberg.
Därefter har informationen förbättrats, säger Daniel Moberg. Beslutet att inte gå vidare med kommunhuset kommunicerades med verksamheten, innan tidningen skrev om det för ett par veckor sedan.
Att bygga ett nytt bildningscenter vid resecentrum är alltså spåret som kommunen går vidare med. På tisdagen deltog Daniel Moberg, Anders Svensson och lärarkollegan Malin Tiger Nyrén i ett arbetsmöte med den arkitektfirma som kommunen har avtal med, White arkitekter AB. De två sistnämnda var med i egenskap av skyddsombud för facken Lärarnas riksförbund respektive Lärarförbundet. Syftet med mötet var att beskriva vilka behov gymnasiet har, inför arkitekternas kommande arbete.
– Att kunna samla all gymnasieverksamhet under ett tak är det viktigaste, i dag är det uppdelat mellan olika byggnader. Vi har fräscha lokaler i dag men de är inte pedagogiskt utformade, så det är också ett önskemål, säger Malin Tiger Nyrén.
Malin Tiger Nyréns och Anders Svenssons uppfattning är att lärarkåren som helhet är positivt inställd till en flytt från campus, och Daniel Moberg håller med:
– Framför allt på grund av den geografiska placeringen. Alternativet är mer centralt och resenära, vilket underlättar för både personal och elever.
Samarbeten med exempelvis Multeum och Kulturskolan, att besöka badhus eller ishall och att göra studiebesök i olika verksamheter blir också enklare, flikar de två lärarna in.