Från den 1 maj kostar en timme i hallen på Vasavallen 440 kronor, mot tidigare bara 200, för privata aktörer (ungdomar).
– Jag missade när beslutet fattades. Sen kom idrottslärare och elever till mig häromdagen och undrade om vi inte kunde ha friluftsdagar längre, säger Peter Jedar.
– De (kommunen) tänker inte på de fristående skolorna, tillägger han.
Avsikten är att Strängnäs kommun i och med de justerade taxorna ska få in cirka 300 000 kronor mer per år i avgifter.
– Beslutet skulle egentligen ha fattats 2020, men så kom corona emellan, säger fritidsenhetens Pia Bohman.
För kommunala skolor är det gratis att använda anläggningarna, men friskolorna missgynnas ändå inte enligt tjänsteutlåtandet som låg till grund för beslutet:
"Friskolorna får ersättning från kommunen i samma omfattning som den kommunala skolan blir subventionerad per elev."
Peter Jedar replikerar:
– Det är inte hela sanningen för kompensationen ökar inte i och med beslut i denna fråga. Politikerna i teknik- och fritidsnämnden motverkar rörelse hos ungdomar!
Avgifterna har inte justerats sedan 2016 eller 2017 för idrotts- och motionsanläggningar respektive badhus.
– När det gäller ishallarna måste kommunen ha personal på plats, säger Pia Bohman apropå det som i Peter Jedars ögon är en chockhöjning.
Rektorn igen:
– Varje klass brukar en eller två gånger per läsår ha en friluftsdag på Vasavallen där vi åker pulka och skridsko samt grillar korv. I och med att vi har tio klasser skulle det bli en saftig utgift nu. Jag vet inte hur vi ska göra.
Christoffer Bergfors är kollega till Peter Jedar, med Europaskolan Rogge som arbetsplats. Där finns det cirka 500 elever.
– Det låter som en procentuellt sett stor höjning av taxan, konstaterar han när tidningen ringer upp.
– Men det var inget som jag kände till innan.
Roggeskolan har ont om egna idrottsanläggningar utan får hyra in sig på Vasavallen, i Thomas arena, på Larslunda IP och hos Trollskogen.
– Taxan har historiskt sett justerats var fjärde år. Vi förstår att höjningen kan uppfattas som hög men med beaktande av att det inte gjorts några justeringar på sex år anser vi att den är försvarbar, säger Sixten Skullman (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.