Hamburgerrestaurangen nekas alkoholtillstånd

Restaurangen Burgers & beer har väntat i flera månader på att få sitt alkoholtillstånd. I måndags fick de avslag. "Vi kanske borde byta namn till Burgers and no beer", säger delägaren Suat Akdag.

"De har några krav som de inte tycker att vi uppfyller. Vi ska bestrida det och förbereder vårt ärende, så hoppas vi att vi kan möta deras förväntningar och komma igång med alkoholförsäljningen", säger Suat Akdag.

"De har några krav som de inte tycker att vi uppfyller. Vi ska bestrida det och förbereder vårt ärende, så hoppas vi att vi kan möta deras förväntningar och komma igång med alkoholförsäljningen", säger Suat Akdag.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2022-12-16 11:40

Tidningen har tidigare skrivit om hur restaurangen inte kunnat öppna med alkoholtillstånd. Nu behöver de vänta ytterligare.

– Vi sökte tillstånd för nästan ett halvår sedan. Det är väldigt tråkigt att behöva säga nej till våra gäster som vill ha en öl till maten, säger platschefen Basar Basaran.

Flera gånger har kunder lockats till restaurangen på Järnvägsgatan med förhoppningen om att kunna ta en öl, inte minst på grund av restaurangens namn.

– Det är svårt att säga om det har påverkat vår försäljning, då vi inte riktigt har något att jämföra med. Det är först när vi fått alkoholtillstånd som vi kan veta det.

Suat Akdag är delägare och driver flera Burgers & beer. Han säger att de får respektera kommunens beslut men att de självklart kommer att överklaga. Han har aldrig varit med om att det tagit uppemot ett halvår att få serveringstillstånd för alkohol.

– Efter den här processen skulle jag inte rekommendera att gå in och investera i restaurang i den här kommunen.

Han säger att kommunen hade åsikter om lokalen, på hans andra bolag och på honom själv som person.

– Vi har redan tillstånd för vår restaurang som är 30 kilometer bort, och har haft det i ett och ett halvt år. Det har fungerat bra, så jag förstår inte varför det inte skulle fungera i Strängnäs.

Helst hade Suat Akdag skippat alkoholförsäljningen helt för att undvika alla tillståndsprocesser, men han säger att de kunder som kommer för att äta ofta förväntar sig en öl till maten.

Ewa Thalén Finné är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som fattade beslut om avslag på ett extrainsatt arbetsutskottsmöte i december.

– Den utredning som gjorts talade om att vi inte hade något annat val, förklarar hon.

I övrigt har Ewa Thalén Finné svårt att uttala sig kring detaljer eftersom utredningen är sekretessbelagd.

– Men det är mycket tråkigt att behöva lämna ett sånt här besked.

Kan man känna då att man kanske bidrar till att en rörelse går omkull?

– Det är roligt om vi har väl fungerande restaurangliv i Strängnäs. Men de som finns ska kunna konkurrera med varandra på ett schysst sätt.

Hur kan Burgers & beer gå vidare nu?

– Om jag är korrekt underrättad kan de begära prövning i förvaltningsrätten.

Burgers & beer har hållit öppet sedan början av oktober. Tidigare huserade pizzeria Jerv i lokalen.

Karta: Burgers & Beer
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!