Rivning i Sundby park oroar: "Sjukhusområdet är en oas"

"Förbannat tråkigt, det känns inte bra om gamla byggnader börjar naggas i kanten". Så säger en något överrumplad Håkan Askelöf, boende i Sundby park och ordförande i en av bostadsrättsföreningarna.

Håkan Askelöf blev överrumplad när han insåg att panncentralens högsta skorsten var på väg att decimeras.

Håkan Askelöf blev överrumplad när han insåg att panncentralens högsta skorsten var på väg att decimeras.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2021-03-23 06:41

Tidningen publicerade nyligen en artikel om att den gamla panncentralens höga skorsten var på god väg att monteras ner.

– Panncentralen ritades av den kände arkitekten Carl Westman som även låg bakom Beckomberga sjukhus. Han var inte lika framstående som Ferdinand Boberg, men gatan här heter inte för inte Westmans väg, säger den pensionerade ingenjören Håkan Askelöf.

Han är ordförande i den närbelägna bostadsrättsföreningen Sundby Park 1 med 44 hushåll.

– Med sina byggnader och vackra omgivning är sjukhusområdet en oas, säger Håkan Askelöf.

undefined
"Hela området är en oas", tycker Håkan Askelöf och nämner bland annat den gamla sjukhuskyrkan som numera är bostad.

I väntan på byggstart för lägenheter i panncentralen (BRF Westmans väg) utnyttjar fastighetsägaren just nu ett rivningslov av den gigantiska skorstenen.

Den 13 mars berättade kontrollansvarige Tomas Edmark i tidningen att det "främst är gamla stålpipor som behöver kapas, utvändigt är skorstenen i bra skick".

Rivningslovet utfärdades av kommunen 2018 och Sörmlands museum yttrade sig i ärendet. Kontentan av dialogen blev att en viss del av skorsten skulle bevaras, så att den sluta ungefär i höjd med panncentralens taknock.

undefined
Håkan Askelöf är ordförande i en av bostadsrättsföreningarna i Sundby park som utgörs av gamla sjukhusbyggnader.

"På detta sätt skulle husets tidigare funktion fortfarande vara avläsbar och skorstenens miljöskapande värden skulle delvis bevaras, skrev Sörmlands museum.

Inga grannar ansåg vara berörda av rivningen, står i delegationsprotokollet.

– Jag tycker kanske att kommunen tar för lätt på det här, säger Håkan Askelöf och hänvisar till detaljplaneprogrammet för Södra Tosterön.

– För oss som bor här är det viktigt att behålla exteriörerna.

undefined
Håkan Askelöf, ordförande i bostadsrättsföreningen Sundby park 1 visar resterna av sjukhusområdets gamla dansbana.

Klas Bayer är bygglovschef på Strängnäs kommun.

– Det fördes en dialog med museet om rivningslovet, det togs hänsyn till att den var i dåligt skick. Om en granne tycker sig vara sakägare och inte anser sig ha blivit hörd, kan ett beslut överklagas. Då kan en process starta. 

I ett mejl tillägger han:

– Just nu håller förvaltningen på att ta fram ett planprogram över aktuellt område för södra Tosterön. Syftet med programmet är dels att kärnområdet inom riksintresset ges ett förstärkt skydd eftersom nuvarande gällande detaljplan innehåller bestämmelser som med tiden visat sig otydliga och svårtolkade. För att säkerställa områdets kulturhistoriska värden och skapa tydligare förutsättningar för bevarande och utveckling inom området föreslås att en ny detaljplan upprättas med varsamhetsbestämmelser.

Karta: Westmans väg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!