"I denna lokal får vistas högst 15 personer", står det på en skylt i rikssalen på Roggeborgens tredje plan.
Annat var det den 6 juni år 1523, när Gustav Eriksson som traditionen berättar klev in till den väntande riksdagen. Han gick ut som kung och grunden till nationalstaten Sverige och vår nationaldag var lagd.
Den ståtliga tegelbyggnaden stod klar i slutet av 1400-talet, uppförd åt biskop Kort Rogge. Framför allt har dock Strängnäs gymnasium – Sveriges andra, grundat år 1626 – huserat där i hundratals år.
I modern tid har rikssalen använts för möten, konserter och andra evenemang. I takt med hårdare krav på brandsäkerheten har dock begränsningarna successivt snävats åt, till dagens 15 personer.
Nu ska det ändras. En ny utrymningsväg ska byggas – en spiraltrappa i stål ska stå klar i vinter. Projektet är godkänt av länsstyrelsen och bekostas av ägaren Statens fastighetsverk och hyresgästen Kungliga biblioteket, som sedan 1968 förvaltar Strängnäs läroverksbibliotek, Roggebiblioteket.
De nya möjligheterna glädjer bibliotekarien Elin Andersson och bokbindaren Emil Stenback.
– Det är jättestort intresse för både byggnaden och biblioteket och vi vill ju så gärna säga ja. Nu blir det mycket lättare att anordna större visningar, föreläsningar och seminarier, säger Elin Andersson som redan har många tankar om nya möjligheter – inte minst inför det stora Vasajubileet 2023.