Miljö och skola i fokus för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna vill jobba för ett hållbart Strängnäs och för bättre skolresultat. "Unga ska kunna komma ut med godkända betyg och ha framtidshopp", säger Anders Härnbro, partiets förstanamn inför kommunalvalet.

Anders Härnbro är Socialdemokraternas förstanamn i Strängnäs inför höstens kommunalval. Innevarande mandatperiod är han kommunalråd och 1:a vice ordförande i kommunstyrelsen.

Anders Härnbro är Socialdemokraternas förstanamn i Strängnäs inför höstens kommunalval. Innevarande mandatperiod är han kommunalråd och 1:a vice ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2022-08-10 06:30

Hur ska ditt parti höja den låga kunskapsnivån i de kommunala grundskolorna?

– Vi vill att resursfördelningen mellan skolor utifrån socioekonomiska förutsättningar förändras så att mer resurser går till de skolor där behoven av stöd är störst. Vi vill titta på om vi på lokal nivå kan luckra upp kösystemet till friskolor för att minska segregationen. Skolpengen vill vi öka.

Kommunens befolkning ökar snabbt och väntas fortsätta göra det, främst genom inflyttning. Vilka för- och nackdelar ser du med det?

– Det ökar möjligheten för service från kommun och företag. En nackdel är hastigheten. För hög befolkningstillväxt gör det svårare att hinna med investeringar.

Kommunfullmäktige har beslutat att avskaffa lagen om valfrihet inom hemtjänsten, lov. Är det den bästa lösningen?

– Nej, men det betyder inte att vi vill ha kvar lov. Bästa lösningen är om vi fokuserar mindre på att valfrihet handlar om att välja aktör utan fokuserar på vad vi kan göra av timmarna och vad den som ska använda hemtjänsten vill. Äldreomsorgen är ett viktigt område.

Utifrån erfarenheterna från pandemin, vad behöver kommunen bli bättre på inför eventuella framtida kriser?

– På lagerhållning av vissa varor, även el och drivmedel. Vi behöver ha system som är hållbara och ha reservsystem.

Socialkontoret har under mandatperioden ändrat sitt arbetssätt med bland annat försörjningsstöd – och fått rekordmånga klagomål. Hur ska du hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden?

– Kommunen har jobbat hårt med att ge bra service i myndighetsbeslut på samhällsbyggnadssidan och att missförstånd ska lösas direkt, exempelvis när invånare söker bygglov. Vi behöver ha samma fokus på kommunikation på försörjningsstöd. Vi bör titta på hur vårt samarbete med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ser ut och se om vi kan utveckla Komvux. Vi ska ha individen i fokus.

Många invånare upplever sin närmiljö och vissa offentliga platser som otrygga – samtidigt visar statistiken att brottsligheten är förhållandevis låg. Hur ska du öka känslan av trygghet?

– Vi håller på med fysiska insatser där folk känner sig mest otrygga, exempelvis resecentrum. Men materiella och akuta insatser är bara halva lösningen. Vi socialdemokrater vet att vi tidigt måste stärka de unga så att de inte väljer fel väg.

Sjukskrivningstalen bland kommunens runt 2 000 anställda är höga. Hur ska ni få medarbetarna att må bättre?

– Vi har jobbat med ledarskapet och med att utbilda personal. Vi vill stärka arbetet med att varje medarbetare ska känna att personens kompetens används.

Om utsläppen fortsätter som i dag så kommer kommunens lokala koldioxidbudget att ta slut i förtid.  Hur ska ni, konkret, "rädda planeten Strängnäs"?

– Ta fram planer för mer klimatsmarta tankställen för lastbilar. Utreda om vi kan ha avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar och äldre. Ett fyraårigt program för att förbättra busshållsplatser med parkeringsfickor och väderskydd. Göra det enklare att cykla från utanför tätorterna och in.

Inflationen är rekordhög. Hur vill du göra med kommunalskatten?

– Behålla den som den är men göra en genomlysning av vad vi lägger pengarna på.

Vilka två frågor kommer ni att driva hårdast inför kommunvalet 2022?

– Skolan. Unga ska kunna komma ut med godkända betyg och ha framtidshopp. Att jobba för ett hållbart Strängnäs.

Så här gör vi

Vi ber alla partiernas förstanamn på valsedeln till kommunvalet 2022 i Strängnäs svara på frågor.

Intervjun utgår från samma frågor som politikerna får se i förväg.

Alla ombeds förklara hur föreslagna satsningar ska finansieras.

Nuvarande mandatfördelning: Moderaterna 17, Socialdemokraterna 12, Sverigedemokraterna 8, Centerpartiet 5, Vänsterpartiet 4, Kristdemokraterna 3, Miljöpartiet 3, Liberalerna 2, Strängnäspartiet 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!