Så blev barnens krigsupplevelser konst

Under tre månader 2022 målade konstnärerna Telma Castro och Stanislaw Lux tillsammans med mammor och barn som då nyss flytt från kriget i Ukraina. Nu syns barnens teckningar i konstnärernas verk. "Målandet hjälpte oss att lämna känslorna och låta dem gå", säger Liudmyla Palamarchuk, som var med.

Konstnärerna Telma Castro och Stanislaw Lux. I mitten Liudmyla Palamarchuk som var med på målarträffarna. Hon håller i teckningar som hon själv och hennes systerdotter har målat.

Konstnärerna Telma Castro och Stanislaw Lux. I mitten Liudmyla Palamarchuk som var med på målarträffarna. Hon håller i teckningar som hon själv och hennes systerdotter har målat.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-02-09 15:28

Konstnären Telma Castro bläddrar bland uttrycksfulla teckningar som barn, som just flytt från Ukraina, målade under 2022.

– De målade motiven fint och sedan stänkte de på röd färg. Man ser klockrent på vissa teckningar att det röda är blod, säger Telma Castro.

– Vi sa inte till dem att de skulle måla från kriget men det syntes tydligt hur påverkade de var av det, säger konstnären Stanislaw Lux.

De båda konstnärerna träffade ukrainska mammor och barn en gång i veckan i tre månader under 2022. Det skedde i samarbete med asylboendet Mälarblick och Studiefrämjandet.

– Vi kände att de hade behov av att uttrycka sig. Det var ett sätt för dem att frigöra sina minnen. Jag kommer aldrig att glömma alla kramar och den nära kontakt vi hade när vi målade, säger Telma Castro.

Varje vecka hade konstnärerna ett tema och berättade om olika kända konstnärer och visade bilder på deras verk, men barnen fick teckna vad de ville.

undefined
Konstverket Majdan av Telma Castro och Stanislaw Lux. Verket har gjorts efter inspiration från teckningar som ukrainska barn ritade på målarträffar med konstnärerna. Saknas vid fototillfället gör en övre del av verket. Verket kan ses i sin helhet på Multeum från och med den 10 februari.

Liudmyla Palamarchuk flydde från Ukraina till Sverige med sin systerdotter. De var båda med på målarträffarna.

– Det var bara fint att få komma till träffarna. Det hjälpte att lämna känslorna, att låta dem gå. Varje gång hade vi en fin atmosfär, vi skrattade och skojade. Det var viktigt för barnen att de kände sig bekväma. Vi kände oss som hemma. Telma spelade alltid lugn musik för oss, berättar Liudmyla Palamarchuk.

Hon berättar också:

– I början, när vi nyss hade kommit från Ukraina, tecknade barnen på ett annat sätt. När vi hade varit ett tag i Sverige visade barnens teckningar att de var mer harmoniska.

undefined
Konstnärerna Telma Castro och Stanislaw Lux. I mitten Liudmyla Palamarchuk som var med på målarträffarna.
undefined
Till vänster teckningar som ukrainska barn har ritat och till höger delar av konstverket Majdan som har gjorts med utgångspunkt från barnens teckningar.

Telma Castro sparade barnens teckningar.

– Ett barn ville ha betalt för sin teckning så då fick alla barnen betalt av mig. Jag köpte teckningarna, berättar Telma Castro.

Nu har hon och Stanislaw Lux gjort konstverk inspirerade av barnens teckningar. I verken känns barnens bilder tydligt igen. Verken kan ses på en utställning på Kulturhuset Multeum i Strängnäs från och med lördag den 10 februari. På lördagen hålls också vernissage. Samtidigt ställer ukrainska konstnärer, bosatta på olika platser i Sverige, ut skulpturer, målningar och grafiska verk på temat Mod och hopp.

Karta: Kulturhuset Multeum - Strängnäs bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!