Totalt fick nyligen 22 kommuner i Sverige dela på 16,6 miljoner kronor från Sidas partnerskapsprogram för att göra liknande utbyten som Strängnäs. Att Sida ska dela ut pengarna har regeringen beslutat.
- En av de viktiga sakerna i biståndsarbetet är demokrati. Det kan vara på både nationell och lokal nivå och kommunerna har erfarenhet av lokal demokrati, säger Ulf Källstig, chef för enheten globala program på Sida som fattar beslut om vilka kommuner som ska få pengar.
I Strängnäs finns sedan 25 år tillbaka en ideell vänortsförening, Strängnäs-Simanjiro-Loiborsoit, som verkar i området där kommunen just nu är. Föreningen finansierar sina egna biståndsprojekt. De hade inte heller kunnat få pengar från partnerskapsprogrammet.
- Villkoren för att söka från de här pengarna är att kommunen gör det, ingen annan. Det handlar om kommunala partnerskap. Så det är kommunen Strängnäs som kan definiera vad de vill söka för.
Hade kommunen kunnat söka pengar åt föreningen?
- Kommunen måste vara aktör. Det måste vara kommunen och det måste göras med en politiker. Det är själva idén. Det handlar om att kommunal förvaltning ska lära av varandra.